Szabadlábra helyezték a három román újságíró iraki elrablásában segédkező Mohamed Munafot, de el kell hagynia Romániát

Hosszú éveket töltött börtönben, most feltételesen szabadult.

Hirdetés

Hét évet sem kellett letöltenie tízéves börtönbüntetéséből Mohamed Munafnak, annak az iraki és amerikai állampolgársággal is rendelkező férfinak, akit még 2008-ban ítéltek terrorizmus miatt tíz év letöltendő szabadságvesztésre, amiért 2005-ben segédkezett három, Irakból tudósító román újságíró elrablásában.

Munafot távollétében ítélték el, majd 2015-ben, egy, a titkosszolgálat bevonásával végrehajtott akció során elfogták, és Romániába szállították.

Azóta börtönben ült, az illetékes bizottság azonban szerdán úgy döntött, hogy hét év elteltével teljesültek a feltételes szabadlábra helyezésének feltételei.

Szabadságának azonban Romániában nem sokáig örülhet: Lucian Bode belügyminiszter csütörtökön közölte, Munafnak 15 napon belül el kell hagynia Románia területét, és

tizenöt évig nem léphet be az országba.

A három román újságíró 2005-ös elrablását és túszul ejtését Omar Hajszam szíriai-román állampolgárságú üzletember tervelte ki. Az egész valójában „álrablás” volt, aminek az volt a célja, hogy Hajszam a „megmentő” szerepében tetszeleghessen, és ezzel lekötelezze a bukaresti kormányt.

Munaf az újságírók kísérője, és – mint kiderült – Hajszam bűntársa volt.

Hirdetés

Munaf Romániában telepedett le, és ott élt, amikor 2005-ben elvállalta, hogy a három újságíró kísérője lesz iraki útjukon. Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci és Ovidiu Ohanesian tudósítani mentek az iraki háborúról. Munaf a többiekkel együtt esett fogságba. Csak a túszok kiszabadulása után derült ki, hogy az iraki-amerikai állampolgár csupán látszólag volt áldozata ennek az  ügyletnek, valójában maga is közreműködött a közvélemény által akkor percről percre figyelemmel kísért emberrablási akció kivitelezésében.

Szabadulásuk után Munaf ellen az iraki hatóságok is eljárást indítottak, végül Romániában a bukaresti ítélőtábla ítélte tíz év szabadságvesztésre, hiszen valóban vétkesnek találták abban, hogy ő is részese volt a Hajszam által kitervelt túszejtési akciónak.

A Romániában magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező Hajszamot húsz év szabadságvesztésre ítélték szintén Romániában. Ő is elmenekült az országból, a hatóságok 2013-ban hozták vissza, hogy letöltse börtönbüntetését.

Hirdetés