Sírva röhögünk: ennél találóbb plakátot nem is helyezhettek volna ki a román hírszerzés székháza elé

Frappánsan fogalmazták meg a SRI tevékenységének lényegét.

Hirdetés

Ha nem szándékosan történt, akkor a véletlennek van kiváló humora Jászvásáron (Iași): olyan óriásplakát került ki Moldva fővárosában a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) székháza elé, hogy attól azóta is mindenki árkot röhög a számítógép monitora köré.

Az egyik üdítőitalt reklámozó plakát felirata szerint

„Néha az a legszebb ajándék az, ha meghallgatunk valakit”.

Mármost egy hírszerző szolgálattal kapcsolatosan általában tényleg az jut először az ember eszébe, hogy az alkalmazottai előszeretettel hallgatnak bele más emberek beszélgetéseibe – igaz, ez a hallgatózás a plakát üzenetével ellentétben a legritkábban szokott önzetlenségből fakadni.

Ráadásul a SRI az elmúlt években számos botrány középpontjába került a lehallgatások miatt, miután kiderült, hogy nem mindig feltétlenül törvényes keretek között hallgatott le embereket, akiket aztán a SRI áldásos tevékenysége nyomán kezdett el vegzálni többek között a korrupcióellenes vagy a terrorellenes ügyészség.

Hirdetés

Úgyhogy miután a plakátról készült fénykép bejárta a romániai internetet, és számos kellemes percet szerzett azoknak, akik megtekintették, szerdán délután megpecsételődött a sorsa: lecserélték egy másikra, amely a helyi opera eladásait népszerűsíti.

Bár sokkal ez sem jobb egy olyan intézmény székháza előtt, amely rendszerint az OPERAtív tevékenységeiről ismert.

Hirdetés