Sikeresen teszteltek egy gránátvetőhöz készült új lövedéket, kezdődhet a gyártás Plopeniben

A perforáló hatású termobárikus lövedéknek nem csak a neve bonyolult, ütőképessége sem hétköznapi.

Hirdetés

Betont, földet, téglát vagy páncélozott célpontokat egyaránt megsemmisít az az AG-9-es gránátvetőkhöz készült lövedék, melyet a Prahova megyei Plopeniben teszteltek Florin Spătaru gazdasági miniszter jelenlétében. A teszt eredményesnek bizonyult, a fegyvergyár készen áll arra, hogy a prototípus alapján beindítsa a gyártást a védelmi tárca kérésére, de akár külföldi megrendeléseknek eleget téve.

A technológiai hátteret a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) klaszter tudományos kutatóközpontja biztosította a Romarm Rt. részére. Spătaru szerint világszinten kevesen gyártanak ilyen lövedéket, ezért stratégiai fontosságú előrelépés történt, mely növeli Románia gazdasági versenyképességét is.

2022-ben az állami költségvetésből 6,5 millió lejt szánnak a plopeni fegyvergyár fejlesztésére, hogy a bel- és külföldi igényeknek megfelelően növelje gyártási képességét. A sikeres tesztelés – Spătaru szerint – ékes bizonyítéka annak, hogy román cégek is képesek hasonló kaliberű projektek megvalósítására.

Hirdetés