Fotó forrása: alesdonline.ro

Se ki, se be: vesztegzárat rendeltek el egy Bihar megyei település romatelepén

A révi romanegyedben nem sikerült a teljes közösségen elvégezni a közösségi tesztelést, de az eredmények azt mutatják, hogy a lakosok egynegyede fertőzött.

Hirdetés

A Bihar megyei csendőrség és rendőrség egységei csütörtök este körbevették és lezárták Rév romatelepét, ahol a prefektus – a Közegészségügyi Hivatallal és az országos illetékesekkel konzultálva – vesztegzárat rendelt el, mely csütörtökön 19 órától lépett érvénybe. A telepen 470 személyt érint a karantén, de nem lehet tudni pontosan, hogy hányan fertőzöttek, ugyanis csak 123 személytől tudtak mintát venni. Április 23-án a lakosok nem értve, hogy mi történik, lázadozni kezdtek és a polgármester lemondását követelték. Fegyveres erőket vezényeltek a helyszínre a hangulat csillapítására.

A közösségi tesztelés tehát kudarcos volt, de a 123 mintából is meg tudták állapítani, hogy a közösségnek legalább az egynegyede fertőzött. Kilenc pooling típusú tesztet végeztek, tíz nyálmintát pedig egyénileg vizsgáltak meg. A PCR pooling szűrés azt jelenti, hogy egyetlen tesztanyag felhasználásával több mintát tesztelnek, és ha pozitív az eredmény, akkor elkezdik felezni és újratesztelni az adott csoport tagjait, míg kiszűrik a fertőzött személyeket.

A révi romák egészségügyi állapotát a Közegészségügyi Igazgatóság szakemberei felügyelik majd, az élesdi városi kórház bevonásával. A karantén idején a lakosok számára ételt, ivóvizet, áramellátást és szemételszállítást biztosítanak. A tünettel rendelkező covidosokat a váradi városi kórházba fogják szállítani, nyilatkozta a Facebookon Dumitru Ţiplea prefektus.

Hirdetés