Illusztráció

Se hírük, se hamvuk a külföldről rendelt lélegeztetőgépeknek, melyekre Arafaték négymillió eurót költöttek

A számvevőszék a DNA-tól kéri, hogy nézzen Raed Arafat és kollégái körmére.

Hirdetés

A számvevőszék szerint soha nem érkeztek meg az országba azok a kórházi felszerelések – nagyrészt lélegeztetőgépek –, melyeket Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár rendelt Dél-Koreából és Svájcból. A gond csak, hogy ezeket részben kifizették, így legalább 4 millió eurós kár keletkezhetett.

A közpénzekkel, az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését ellátó számvevőszék az országos közbeszerzési irodánál és a katasztrófavédelmi főfelügyelőségnél végzett ellenőrzéseket, és megállapította, hogy hivatali visszaélés gyanúja merült fel, ezért a dokumentációt továbbította a korrupcióellenes ügyészeknek.

A gyanúsítottak még tavasszal rendeltek Dél-Koreából 400, Svájcból 250 lélegeztetőgépet, de az előleg kifizetése ellenére ezek nem érkeztek meg az országba. A számvevőszék Raed Arafatot hibáztatja a kárért, mivel ő felügyel minden közbeszerzést, de érintett még Cornelia Nagy, az országos közbeszerzési iroda főnöke, valamint Paul Iamandi, a katasztrófavédelem főparancsnoka is.

A dél-koreai rendelés több szakaszban, április 17. – május 8. között kellett volna megérkezzen, miután Románia 30 százalék előleget fizetett ki. Csakhogy a szállítmány nem jött meg, és a szerződésben semmilyen kitétel nem szerepelt erre az esetre, például késedelmi kamatot sem kalkuláltak bele a szerződésbe. Utólag a parlament kérésére semmisnek nyilvánították a szerződést, de így is elúszott egy jelentős összeg.

Hirdetés

Hasonlóan jártak egy svájci rendeléssel, melyen a katasztrófavédelem 1,935 millió eurót bukott. Ennyit fizetett ki ugyanis előlegként a cégnek, mely végül nem szállította le a lélegeztetőgépeket, és egyszerűen felszívódott.

A számvevőszék szerint mindez elkerülhető lett volna, ha a szerződéseket nagyobb körültekintéssel írják alá, számolva annak a lehetőségével, hogy a rendelések késve érkeznek, esetleg a szerződő fél eltűnik az előleggel.

Hirdetés