Sajnos még mindig nem sikerült elérni a járvány csúcsát

És ha túl lazán állunk a dologhoz, fájni fog. Bónusz: Nelu Tătaru egészségügy-miniszter azt is elárulta, miért sorolják a fertőzött, elhunyt krónikus betegeket a Covid-19 áldozatai közé.

Hirdetés

Még mindig nem érte el a csúcspontját a koronavírus-járvány Romániában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint.

Márpedig az érdemi csökkenés értelemszerűen csak ezután várható.

A miniszter csütörtökön este elmondta: jelen állás szerint olyan egy hete az úgynevezett plató időszakban vagyunk, a napi új megbetegedések száma kisebb kilengésekkel nagyjából állandó, 300 körüli szinten maradt.

Szerinte ez az időszak 7-10 napig tarthat, ezt követően számít csökkenésre.

Azonban még nem lehet hátradőlni: nagyjából május 15. környékén, a korlátozások egy részének tervezett feloldásakor derül ki, mennyire fegyelmezetten tartották be az emberek a korlátozásokat május elsején, hiszen ha akkor többen megfertőződtek, ez akkor derül majd ki.

A miniszter ezért továbbra is fontosnak tartja a higiéniai szabályok betartását és a távolságtartást, valamint a korlátozások minél szigorúbb betartását, mivel egy fegyelmezetlen, tíz százaléknyi kisebbség tönkreteheti a fegyelmezett többség életét is.

Arra is figyelmeztetett, hogy 15-e után sem kell teljesen ellazulni, mert ha a fertőzések száma a lazítások után ismét megugrik, akkor ismét megszorítások jönnek.

(Amúgy a kormány nyilvános konzultációt akar indítani arról, hogyan alakuljanak a tervezett könnyítések).

És persze ő sem örül az alkotmánybírósági ítéletnek, amely alaptörvény-ellenessé nyilvánította a kijárási korlátozások megszegése miatti horrorbírságokat, hiszen hiába vannak a szabályok, ha a megszegőiket nem éri semmilyen retorzió.

Hirdetés

Tătaru azt is elárulta, miért van az, hogy a hivatalos statisztikákban azokat is a Covid-19 halálos áldozatai között tüntetik fel, akiknek egyébként más, súlyos krónikus betegségük volt.

Mint mondta, bár évek óta együtt éltek a betegséggel, viszont lehet, hogy a vírus siettette a halálukat.

A miniszter azt is elárulta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt ajánlja, hogy minden fertőzöttet tüntessenek fel a statisztikákban, így – például Németországgal szemben, ahol kizárólag azok szerepelnek az elhalálozási listákon, akik mindenféle egyéb betegségtől mentesen, csakis a koronavírus-fertőzésbe haltak bele – ezt meg is teszik.

Egyébként még el sem kezdődtek a lazítások, tehát még jócskán a közepén járunk a járványnak, de az illetékesek máris a második hullámmal riogatnak.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint valamikor az év vége felé számítani lehet egy újabb hullámra, de az később érkezik, és enyhébb lesz, ha addig is tartjuk a távolságtartást, zárt terekben maszkot viselünk, és gyakran mosunk kezet.

Azért ez nem túl biztató perspektíva.

Hirdetés