Romániai módi: titkos istentiszteleteken terjed az ige, no meg a jó öreg koronavírus

Beszterce-Naszód megyében több ilyen is volt. A résztvevők között azóta igazolt fertőzöttek is vannak.

Hirdetés

A Beszterce-Naszód megyei Felőr (Uriu) községben a hatóságok összesen 141 hívőt kényszerítettek házi karanténba, miután kiderült, több vallásos összejövetelt tartottak titokban. Egyikük koronatesztje ráadásul nemrég pozitív lett, így a szentlélek és az égi malaszt helyett valami mást kaptak a buzgó hívek.

A község polgármestere, Petru Șerban pénteken a Facebookon közölte, hogy pár napja még 45 külföldről hazatért vendégmunkás volt csak otthoni karanténban. Ám időközben fény derült a titkos imádkozós összejövetelekre. A községhez tartozó Alsóilosva (Ilișua) is volt ilyen, majd az egyik résztvevő végignapszámolta a fél falut összesen 33 emberrel érintkezve direkt vagy indirekt módon – jelenleg mindannyian házi karanténban vannak.

A község székhelyén Felőrön is tartottak ilyen vallásos összejövetelt, majd nem sokkal később az egyik résztvevő koronatesztje pozitív lett, aminek következtében a többi 108 résztvevő is házi karanténba kényszerült. Már amennyiben betartják.

A polgármester persze emlékeztetett mindenkit, hogy aki kiszökik, az marha nagy büntetést kap (kétezer és húszezer lej között), ráadásul a karantén költségeit is a nyakába varrják.

Mindeközben egy másik Beszterce-Naszód megyei településen, Rettegen (Reteag) egy helyi lakos saját magánál rendezett egy jó nagy imádkozást, amin 20 falustársa és 3 Suceava megyei meghívott vett részt. Később azonban két résztvevőről biztosan kiderült, hogy koronafertőzött, négy másikat pedig kórházba utaltak a Covid-19-re jellemző tünetekkel.

További 68 személy (a többi résztvevő és akikkel azóta érintkeztek) van házi karanténban. A hatóságok és a sajtó nem győzik hangsúlyozni, hogy MINDEN csoportos összejövetel, beleértve az istentiszteleteket, miséket, szigorúan tilos, hiszen ezekkel robbanásszerűen nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, de egyre inkább úgy fest a dolog, hogy sok ember ebből kábé annyit fog fel, mintha a kutyámnak próbálnám meg elmagyarázni, ki ölte meg Laura Palmert.

Mondjuk szerencsére legalább kutyám az nincsen.

Hirdetés

Plusz jön a húsvét, egyes ortodox vezérek pedig máris arra bujtogatják a híveket, hogy menjenek templomba.

Mondanom sem kell, hogy a szükségállapot miatt a húsvéti miséket is szigorúan tilos megtartani a fent ecsetelt okból kifolyólag.

Isten mindenhol ott van, imádkozzon mindenki otthon!

(Saját magánál otthon!)

Hirdetés