Romániai innovátorok, szevasztok! Torda rávert mindenkire környezetbarát tömegközlekedés kategóriában

Tordára megyek, várnak a hegyek, elektromos buszon kezelem a jegyet…

Hirdetés

Egy mondat, amit titkon mindig le akartam írni, de sosem hittem, hogy egyszer lehetséges lesz: Torda az első romániai város, amely kizárólag elektromos buszokkal oldja meg a helyi tömegközlekedést.

Ezzel egy csapásra Torda lett Greta Thunberg kedvenc romániai városa, hiszen a tömegközlekedése ezentúl nulla károsanyag-kibocsátással jár majd.

A Kolozs megyei település EU-s pénzből vásárolt 20 darab környezetbarát e-buszt (színük: piros), amelyeket este csak be kell dugni a konnektorba. Ez a mozzanat azonban kulcsfontosságú, mert ha a sofőr este elfelejti töltőn hagyni a járgányt, másnap húzhatja maga után a 40 kilométeres hosszabbítót.

A polgármester, Cristian Matei szerint az új buszokon van MINDEN. Egyrészt fel vannak szerelve mozgássérült rámpával, másrészt van rajtuk GPS-szisztem (azzal már lehet rajolni), Wifi, elektromos jegykezelő rendszer (szisztem) és be is van kamerázva, hogy az egyedül utazók se legyenek olyan magányosak.

A város 50,1 millió lejt költött el a buszokra, ami kábé 10,6 millió euró. Ezentúl ha 10,6 millió euróra gondolok, mindig 20 piros tordai busz fog az eszembe jutni, de üsse kő.

Hirdetés

A vadonat buszok kedvéért Tordán új tömegközlekedési vállalatot is alapítottak, amely közvetlenül a helyi tanácsnak van alárendelve. Az új társaság neve: Transport Urban Public, a rövidítése pedig mi lehetne más, mint: TUP.

Most pedig következzen a videó, amely többet mondd minden szónál. Ezt a felvételt nyugodtan nevezhetjük buszpornónak. Minden egyes másodperce a tökéletesség jegyében készült a buszsorfaltól a szemerkélő esőn át a lassított ablaktörlőzésig.

Nézzék:

Hirdetés