Romániában be kéne tiltani a természetjárást, akkor talán tiszta lenne a környezet

A cím persze nem megoldás, de az mégis döbbenetes, hogy például a Bélesi-tóról 3480 zsák szemetet gyűjtöttek össze.

Hirdetés

Méghozzá egyetlen hétvége alatt. Önkéntesek egy csapata úgy döntött, kimennek a hétvégén szemetet gyűjteni az Erdélyi-középhegység legnagyobb állóvizéhez, a Bélesi-tóhoz (vagy jósikafalvi víztározóhoz, ahogy tetszik).

És az ott talált úszó szeméthegyek még a hasonló látványokhoz hozzászokott önkénteseket is megdöbbentették. A tó felszínét teljesen ellepték a PET-palackok és egyéb hulladéktömegek. A szemét begyűjtéséhez csónakokra volt szükség (jó párra).

A két napos munka (napi nyolc óra) után meglett az összesítés is: 120 önkéntes két nap alatt 3480 zsák szemetet szedett össze a tóról és annak partjáról. Ha szöveges matekfeladatot szerkesztenénk, jönne a lehetetlen kérdés: ha ez ennyi, akkor vajon hány gondatlan polgár kezéből indult útnak az a 3480 zsák hulladék?

A pontos választ senki sem tudja, persze. Az viszont biztos, hogy a szemét a környéken levő számos hétvégi házból származik. A hulladékot pedig a tavasz végi, nyár eleji áradások hordták a tóba.

Erről az esetről egy dél-erdélyi túra jut eszünkbe, amikor többek között bejártuk a Cserna folyó partját, a romos királybányai templomig. Ez (az általunk elnevezett) híres-hírhedt pattogó erdő.

Hirdetés

Palackfolyó a Cserna-parti pattogó erdőben. (Fotó: Szántai János)

A Cserna ártere ugyanis tele volt (és sejthetően ma is tele van) PET-palackokkal, valóságos palackfolyó hömpölyög a víz mentén, és a melegben a palackok pattognak. Kísérteties. És elkeserítő. Amilyen a Bélesi-tó is.

Hirdetés