Románia pert vesztett az EU-s törvényszéken a nemzeti régiókért indított SZNT-akció ügyében

Ez van: a román állam már negyedszer próbál megtorpedózni polgári kezdeményezéseket, de még egyszer sem jött össze.

Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hívta fel a figyelmet arra szerdai közleményében, hogy a román állam elveszítette azt az Európai Bizottság ellen indított pert, amelyben a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételének a megsemmisítését kérte.

Nem ez az első fölösleges próbálkozás: Románia már négy olyan pert vesztett el, melyekbe polgári kezdeményezéseket próbált megakadályozni, hol beavatkozóként, hol felperesként.

Az SZNT által útnak indított polgári kezdeményezést egyébként november 3-ától hivatalosan is sikeresnek lehet nyilvánítani, miután Magyarország választási bizottsága érvényesítette az országban gyűjtött támogatói nyilatkozatok javát, erről itt írtunk legutóbb részletesen. „Maga a polgári kezdeményezés, amely a nemzeti régiók gazdasági emancipációját szolgálná, Székelyföld esetén szintén az autonómia felé vezet” – írja friss közleményében az SZNT.

A nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.

 

Hirdetés