Román választási abszurd: összeférhetetlenség miatt polgármesterek nem lehetnek, de jelöltek igen

Fehér megyében két polgármester-jelölt is ebben a helyzetben van. És persze harcba szállnak a tisztségért.

Hirdetés

Újabb csodálatos helyzetet produkált a romániai igazságügyi rendszer így az önkormányzati választások előtt szűk egy hónappal: az illetékes bíróság kimondta, hogy attól, hogy egy politikus esetében jogerős ítélet erősíti meg az összeférhetetlenség tényét, ezért nem tölthet be közhivatalt, még nyugodtan elindulhat az illető tisztségért a választáson.

Aztán ha megválasztják, legfeljebb nem iktatható be a tisztségbe.

Ez a megkapó helyzet állt elő két Fehér megyei településen, Metesden és Nagylupsán is.

Előbbi községben a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben egy Traian Ursaleş nevű úriember száll harcba a polgármesteri tisztségért. Tapasztalata van, mivel korábban már betöltötte a tisztséget.

Olyannyira tapasztalt, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg az esetében, amiért még polgármesterként a település iskolájának igazgatótanácsában is tag volt, és hiába fordult bírósághoz, a bírák tavaly helyben hagyták az ANI megállapítását.

Ugyancsak a PSD színeiben indul Nagylupsa polgármesteri tisztségéért Dănuţ Bîrzan, aki jelenleg is polgármester. Az ő esetében is megállapította az összeférhetetlenség tényét az ANI, amit 2018-ban bírói ítélet is helyben hagyott, mivel a saját feleségét alkalmazta egy tisztségbe az önkormányzatnál.

Ez annyit jelent, hogy három évig nem tölthetnek be közhivatalt.

A Fehér megyei törvényszék ugyanakkor kimondta: ez nem jelenti azt, hogy nem indulhatnak el a tisztség elnyeréséért.

Hirdetés

Vagyis kampányolhatnak, szerepelhetnek a szavazólapon, és a polgárok természetesen szavazhatnak is rájuk.

Sőt meg is választhatják őket polgármesternek.

Ebben az esetben azonban nem iktathatók be a tisztségbe.

És akkor most képzeljük el, mi következik az illető községekben szeptember 27-e után, ha tényleg megválasztják őket.

A volt kisbácsi polgármester is indulhat a választáson, de a tisztséget nem töltheti be

Ioan Florin Mureşant, a Kolozsvár tőszomszédságában fekvő Kisbács korábbi PSD-s polgármesterét 2019 tavaszán menesztette a prefektus, mivel az ANI összeférhetetlenséget állapított meg az esetében. Mureşan minden döntést megtámadott a bíróságon, de mindig alulmaradt. Miután a PSD nem ő indította, megpróbált függetlenként elindulni a polgármester-választáson, de a PNL és a PSD a bírósághoz fordult, ugyanis a tavalyi ítélet értelmében Mureşan még két évig nem tölthet be köztisztséget. A bíróság ismét elmeszelte, de Mureşan fellebbezett, most az a fura helyzet van, hogy jelöltetheti magát és és indulhat a választáson, de tisztséget akkor sem tölthet be, ha nyer.

Hirdetés