Román modell: lesz@rjuk a légszennyezést, de úgy irtjuk az erdőt, mintha nem lenne holnap

Na ebből lett elege az Európai Bizottságnak is.

Hirdetés

Úgy tűnik, az Európai Bizottságnak most fogyott el teljesen a türelme, és felszólította az impotens román államot, hogy egyetlen hónap alatt hozza be a 30+ éves lemaradását, és

vessen véget az illegális fakitermelésnek, mert az eddigi intézkedések annyit értek, mint halottnak a beöntés.

Brüsszelnek konkrétan az nem tetszik, hogy Románia képtelen hatékonyan ellenőrizni az országban zajló fakitermelést, alig van köze a piaci mozgáshoz, és konkrétan leszarja a természetvédelmi területek védelmét is.

Az egy hónapos határidőt nyilván nehéz lesz teljesíteni egy olyan országban, ahol a törvénytelen erdőirtás az egyik legmenőbb iparágnak számít – még az államfő is elsóhajtozta egyszer, hogy Romániában ugyanannyi fát termelnek ki törvénytelenül, mint törvényesen –, de ráadásul itt még nincs is vége a brüsszeli regulázásnak.

Az Európai Bizottság április elsejéig látni akarja, hogy

Románia milyen program szerint akarja csökkenteni a légszennyezés mértékét egy olyan országban, ahol óránként erdőhektárokat irtanak ki,

Hirdetés

ahol évente 38 millió köbméter fát termelnek ki, ennek felét persze törvénytelenül.

Bukarest ehhez képest a károsanyag-kibocsátás korlátozásával egyáltalán nem foglalkozik programszerűen, na de most az illetékeseknek határidőre kell dolgozniuk. Brüsszel mindkét ügyben kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg Romániát, melyről itt érdemes tájékozódni részletesebben.

Hirdetés