Roma nyelven biztat oltakozásra az oltási kampány koordinátora. Vajon magyarul is fog? (VIDEÓval)

Valeriu Gheorghiță közvetlenül szólította meg a roma közösség tagjait. Közben az esetszámok tovább csökkentek.

Hirdetés

Közvetlenül, a saját nyelvükön szólítja meg a Romániában élő roma közösség tagjait Valeriu Gheorghiță, a koronavírus elleni oltási kampány koordinátora.

A rövid üzenetben – Na dara! Nai khancsi naszul, hai te kherasz o vakcsino!, azaz Ne félj! Nincs semmi rossz benne, oltassuk be magunkat! – a koordinátor az Országos Romaügynökség által indított tájékoztatási kampányhoz csatlakozott.

A kampány célja természetesen az, hogy népszerűsítse az oltást a romák körében, mivel közülük meglehetősen kevesen oltatták be eddig magukat – nem mintha az országos adatokkal dicsekedni lehetne.

A kezdeményezés jó, Gheorghiță gesztusa pedig dicséretes – már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy vajon eszébe jut-e a magyar közösséget is az anyanyelvén megszólítani.

Egyrészt azért, mert a magyarok körében sem ostromolja az eget az oltakozási kedv, és a közösségi oldalakon magyar nyelven is szakmányban terjednek az oltásellenes baromságok és a járványtagadó konteók.

Hirdetés

Másrészt azért, mert mi is az ország adófizető polgárai vagyunk.

Egyébként a járványadatok biztatóan alakulnak továbbra is: vasárnap már a 800-at sem érte el az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. 716 fertőzöttet találtak, miközben 1620-an kigyógyultak a kórból. A fertőzés szövődményeibe 45-en haltak bele, és 15 korábbi haláleset kapcsán derült ki mostanra, hogy a koronavírus-fertőzés okozta őket.

A kórházakban már csak 4055 fertőzöttet kezelnek, közülük 722-t intenzív osztályon.

Hirdetés