Rohamléptekben fejlesztik az adóhivatalt, már a komputerizálást fontolgatják!

Hihetetlennek tűnik, hogy 2020-ban a számítógép bevezetése legyen a prioritás, de ez a valóság.

Hirdetés

Azt mondja Florin Cîţu pénzügyminiszter, hogy kétezernél is több embert bocsátanak el nyár közepéig az adóhatóság (ANAF) kötelékéből, mégpedig azért, mert az intézmény tevékenysége igen erőteljes számítástechnikai támogatást kap, az új, informatizált rendszer működtetése pedig kevesebb alkalmazottal is megoldható. Konkrétan országos szinten 150 vezetői és közel kétezer egyéb alkalmazotti munkahely felszámolásáról van szó.

És most ne, ne az alig pár hete hivatalban levő minisztert kezdjük reflexből szidni amiatt, hogy egy pénzzel, végső soron számokkal dolgozó intézménynél 2020-ban felfedezik, hogy

a számítógép nem csak pasziánszozásra és fészbúkozásra alkalmas.

Ehelyett ragadjuk meg az alkalmat egy, ebben az esetben igencsak indokolt elmúltXévezésre, mert ezek az esetek mutatják meg a legjobban, hogy az elmúlt évtizedekben mennyire nem arról szólt az egész állami rendszer működése, hogy az itt élő embereknek jobb legyen.

Ez pedig kiderül a pénzügyminiszter által mondottakból is. Mert Cîţu arról is beszélt, hogy a leépítésekkel párhuzamosan az ANAF-on belül létrejön egy statisztikai osztály, ahol algoritmusok és statisztikai szakértők végeznek majd kockázatelemzést – és most jön a lényeg: – nem olyan „emberek, akik ismernek másik embereket, ellenségeik és barátaik vannak”. Szükséges-e magyarázni? Mert ugyebár eddig az adóhivatalnál dolgozó rokon, ismerős, haver, pártvonalon vagy egyéb módon lekötelezett csicska annak függvényében döntött mondjuk adóbehajtásokról, hogy kinek a kije volt.

Azért is kínos most pénzügyminiszternek lenni, mert évekkel azután kell megsürgetni a dolgokat, hogy a technikailag meglehetősen fejlett – és ennek megfelelően rettentő drága – pénztárgépeket, amelyeknek a beszerzésére köteleztek a hipermarketekről a falusi szatócsboltokig minden kereskedőt, végre hálózatba kössék és összekapcsolják az adóhivatallal. Mert hogy eddig ez nem történt meg: a kereskedőkkel nagy szigorral megvásároltatták a gépeket,

de az ANAF máig sem áll készen az adatok fogadására.

Hirdetés

A pénzügyminiszter úgy látja, az adóbevételek növelésének egyetlen módja az adóhivatal informatizálása. Ráadásul – mint az sejthető volt – Románia az utolsó ország Európában, ahol ez a fejlesztés máig nem történt meg.

Hasonló kaliberű technológiai ugrás pár éve történt az állami szférában, akkor a Román Posta elnevezésű csődtömegnél jelentették be, hogy bevezetik a bankkártyás fizetés lehetőségét.

Hirdetés