Robin Hoodosat játszik a román állam, és jól megsarcolja az óriási extraprofitot szerző energiacégeket

A cél az áremelkedések miatt nehéz helyzetbe került háztartások megsegítése.

Hirdetés

Válságos időkben onnan vesz el a kormány, ahol van: ha már az ukrajnai háború nyomán előállt energiaár-robbanás soha nem látott szuperprofitot hozott az energetikai cégeknek, akkor arra kényszerítik őket, hogy ebből ők is hozzájáruljanak az ország pénzügyi stabilitásának megőrzéséhez.

A szerda esti bejelentés szerint az energiacégeknek a 2018 és 2021 közötti időszak éves átlagprofitját legalább 20 százalékkal meghaladó nyereség 60 százalékát kell befizetniük az államkasszába.

Az így befolyó összeg a becslések szerint eléri a 3,9 milliárd lejt,

amelyet egy különleges alapba gyűjtenek majd.

A hivatalos indoklás szerint a cél egyrészt az, hogy megóvják a lakosságot a brutális energiaár-drágulások hatásaitól, másrészt az, hogy biztosítsák a forrásokat a stratégiai energetikai beruházásokhoz, elsősorban a megújuló energiaforrásokba.

A kormány szerint

erős, jelentős nyereséget jegyző cégekről van szó,

Hirdetés

ezért most rájuk került a sor, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország a lehető legkönnyebben átvészelje a jelenlegi nehéz időszakot.

Az energetikai cégek amúgy már eddig is jókora összeggel járultak hozzá az államkassza bevételeihez, hiszen az állami tulajdonú cégek jókora osztalékot fizettek, és az adójuk sem alacsony összegű.

 

Hirdetés