Rezeg a léc: majdnem beteltek a sürgősségi helyek Romániában, kénytelenek bővíteni az osztályokat

A következő két hétben 280 új ággyal növelik a kapacitást.

Hirdetés

Szombaton ismét rekordot döntött a kritikus állapotban lévő koronafertőzöttek száma, jelenleg 1249 embert kezelnek az ország sürgősségi osztályain.

Ezzel összefüggésben Nelu Tătaru egészségügyi miniszter elmondta, ez azért nagy gond, mert országszerte mindössze 1400 ágy áll rendelkezésre ezeken az osztályokon a kovidosok számára – a nem koronafertőzésben szenvedőknek persze vannak még helyek –, így elmentünk a falig, bármikor betelhetnek ezek a helyek.

A következő két hét során éppen ezért országszerte 280 új intenzíves hellyel egészítik ki a meglévőket.

Azt már régóta tudni lehet, hogy a hazai járványkezelés Achilles-sarkát éppen ez a terület jelenti, mert bár a kórházak amúgy is általánosan túlterheltek, a halálozási ráta nagyban függ attól, hogy van-e elég hely és lélegeztetőgép az intenzív osztályon a kritikus esetek számára.

Hirdetés

Bár a napi esetszámok a szigorú megszorításoknak köszönhetően jelenleg csökkenőben vannak, ez még korántsem jelenti azt, hogy a kórházak kint vannak a csávából. A temesvári Victor Babeș kórház menedzsere, Cristian Oancea nemrég például rámutatott, hogy bár alapvetően kevesebb koronafertőzött érkezik hozzájuk az utóbbi időben, ezek között egyre nagyobb arányban fordulnak elő a kritikus esetek, az emberek ugyanis nem fordulnak időben orvoshoz, sokan csak akkor amikor már nagyon súlyosak a tüneteik, így egyből az intenzívre kell beutalni őket.

A legtöbb intenzív osztályos hely Bukarestben van, a fővárost pedig Kolozs megye követi, ahol jelenleg 75 ilyen ágy áll rendelkezésre, de a prefektus, Mircea Abrudean szerint a következő napokban 101-re növelik ezt a számot.

Hirdetés