Rengeteg embert lehetne egy nap alatt beoltani az országban, ha lenne elég oltás, de nincs, és senkit sem engednek előre a sorban

Mert a sorrend az sorrend.

Hirdetés

Viszonylag hamar túl lehetne lenni a lakosság koronavírus elleni immunizálásán – már ha lenne elég oltás, és mindenki beoltatná magát.

Az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă vasárnap elmondta: a mintegy 900 oltóközpontban összesen egy nap alatt akár 140 000 embert is be lehetne oltani.

Azonban sajnálatos módon nem áll rendelkezésre elegendő oltás, hiszen egyrészt egyelőre az Európai Unió területén eddig csupán egyetlen vakcinát hagytak jóvá, másrészt a gyártási kapacitás is véges.

Ha rendelkezésre állna a szükséges mennyiségű oltás, Gheorghiţă szerint már márciusban elkezdődhetne az oltási kampány harmadik fázisa, azaz a lakosság tömeges beoltása.

Mivel azonban ez egyelőre vágyálom, marad az eddigi sorrend: először az egészségügyi és a szociális dolgozókat oltják be.

A koordinátor szerint januárban összesen 750 000 adagnyi vakcina áll majd rendelkezésre – ez bőven elegendő az első körben érintett mintegy 300 000 egészségügyi és szociális dolgozó beoltására, még úgy is, hogy az oltás kétfázisú, vagyis három hetes különbséggel két adagot kell beadni.

Hiszen még így is megmarad 150 000 vakcina, amivel megkezdődhet a szociális intézmények lakóinak oltása is.

Hirdetés

Ez azonban egyelőre még odébb van: hétfőtől még csak az egészségügyi személyzet beoltására létrehozott 376 oltóközpont 90 százaléka kezd üzemelni, és napi 20 000 ember beoltását tervezik.

Gheorghiţă szertefoszlatta azokat a reményeket, hogy amennyiben az első és a második körben érintettek közül nem akarja mindenki beoltatni magát, a megmaradt oltásokra bejelentkezhetnek a hátrébb sorolt kategóriák tagjai.

Szerinte ez nem lehetséges, a sorrendet éppen azért állították fel, mert nem áll rendelkezésre elegendő oltás.

Ami némiképp ellentmondásos, hiszen a megmaradó oltások azok rendelkezésre állnak. Persze lehet, hogy arra számítanak: aki korábban elutasította a vakcinát, az utólag meggondolhatja magát.

A koordinátor egyúttal arról is beszélt: az iskolák újranyitását nem a tanárok beoltásához kötik, bár tény, hogy a pedagógusok is kiemelt kategóriát képeznek az oltási kampányban.

Hirdetés