Rekordméretű napi emelkedés: eddig még soha nem jelentettek annyi fertőzöttet, mint az elmúlt 24 órában

Ezt nincs mit cifrázni: a helyzet egyre rosszabb az országban.

Hirdetés

Az egy dolog, hogy ismét nagyot ugrott a fertőzésszám, de a pandémia kezdete óta soha nem volt ekkora az egy napra eső új koronavírusos megbetegedések száma.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport szerint az elmúlt 24 órában 555 új esetet regisztráltak, ami rekordnak számít, hiszen a járvány romániai terjedése óta egyetlen alkalommal, április 11-én haladta meg az ötszázat a napi új koronavírusosok száma, akkor 523-ig jutottunk.

Az elmúlt 24 órában 13 147 teszteredményt tudtak kiértékelni. A kommunikációs csoport új adatai szerint 18 újabb, koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak.

Na de lássunk még pár fontosabb adatot:

  • a koronavírus fertőzéssel diagnosztizált betegek száma ezennel elérte a 30 175 -öt;
  • közülük 22 284-et már hazaengedtek a kórházból, 20 799-en meg is gyógyultak;
  • jelenleg 237 személyt kezelnek intenzív osztályon;
  • eddig  796 484  koronavírustesztet végeztek és dolgoztak fel az országban;

Közben Nelu Tătaru egészségügyi miniszter Konstancára látogatott, ahol ismét arra kérte a tengerparton nyaraló turistákat, hogy tartsák be az alapvető járványügyi szabályokat, mert meg kéne úszni azt, hogy a következő két-három hónapban járványgócok alakuljanak ki a tengerparti üdülőhelyeken.

Hirdetés

A tengerparton legalább négy hete tart a fejetlenség, a belügyminisztérium le is küldött még 1500 rendőrt, de hiába.

Tătaru egyébként azt is mondta, a fertőzések számának növekedése miatt nem kizárt, hogy ismét be kell vezetni a szigorú korlátozásokkal járó szükségállapotot, mert a kormánynak szüksége van olyan jogi eszközökre, amelyek hatékonyabbá tehetik a védekezést. Később ezt a nyilatkozatát visszavonta, ezúttal úgy fogalmazott, hogy tárgyaltak a témáról, de úgy döntöttek, jelenleg nem lenne indokolt a korlátozások szigorítása.

 

Hirdetés