Rejtélyes halálos baleset: autó csapódott a bukaresti orosz nagykövetség kerítésébe

A jármű kigyulladt, a vezető nem élte túl. Akár szándékosan is cselekedhetett.

Hirdetés

Az Ukrajna elleni orosz támadás fényében akár több is lehet egyszerű balesetnél az az incidens, ami szerdán kora reggel történt Bukarestben: egy gépkocsi frontálisan belecsapódott az orosz nagykövetség kerítésének kapujába.

Az autó kigyulladt, a helyszínre érkező mentőegységek pedig már csak

a sofőr halálát tudták megállapítani.

A Kiseleff sugárút azon szakaszát, amelyen a nagykövetség épülete áll, lezárták, a rendőrség pedig nyomoz az ügyben.

A lehetséges okok között a feltételezések szerint akár terrortámadás is állhat, de előfordulhat, hogy valaki így akart tiltakozni az ukrajnai orosz agresszió ellen.

Meg nem erősített értesülések szerint

a sofőr szándékosan cselekedett: a kapun akart betörni.

Az őrszolgálatot teljesítő csendőr rászólt, hogy menjen onnan, de az autó vezetője valamit kiáltott, majd felgyújtotta magát és az autót.

Hirdetés

Sajtóértesülések szerint a sofőr egy Bogdan Drăghici nevú férfi, aki ellen kiskorú megrontása miatt emeltek korábban vádat. A férfi a TATA nevű egyesület elnöke volt, amely a válás után az apák gyerekeikhez fűződő jogai érdekében lépett fel.

Az incidens közvetlen előzményeként a román külügy kedden este bejelentette, hogy az EU, illetve számos más uniós tagállam döntéséhez igazodva kiutasítja az orosz nagykövetség tíz diplomatáját.

Az indok a tiltott kémtevékenység folytatása, a közvetlen kiváltó ok pedig az orosz csapatok által az ukrajnai Bucsa városában elkövetett tömegmészárlás, amely során több száz civilt gyilkoltak meg a nyílt utcán, majd egy részüket tömegsírba temették.

Hirdetés