Rasszista megjegyzések miatt Románia visszahívja kenyai nagykövetét, nyílt napokat tartanak Brassó repterén – hírmix

Még áprilisban történt az a botrányos incidens, mely miatt a román külügyminisztérium visszahívja kenyai nagykövetét, aki egy Nairobiban zajló ENSZ összejövetelen, amikor megpillantott egy majmot, azt mondta, hogy „csatlakozott hozzánk az afrikai csoport”. Eközben itthon viharok és áradások várhatóak.

Hirdetés

Lemajmozta az afrikaiakat Dragoș Viorel Țigău, Románia kenyai nagykövete

A külügyminisztérium szombaton egy állásfoglalás formájában hozta nyilvánosságra, hogy egy botrányos ügy miatt eljárást indítottak Dragoș Viorel Țigău kenyai nagykövet visszahívása érdekében. A HotNews.ro hírportál szerint az ügy hátterében egy áprilisi incidens áll, egy az ENSZ nairobi székhelyén zajló találkozón a nagykövet azt mondta kelet-európai kollégáinak, amikor meglátott egy majmot, hogy „csatlakozott hozzánk az afrikai csoport”. A tárca csak június 8-án értesült az esetről, ugyanis a nagykövet nem tájékoztatta őket, annak ellenére, hogy a megjegyzés nagy felháborodást váltott ki az afrikai országok diplomatáinak körében, illetve az afrikai sajtóban már áprilisban cikkeztek a történtekről. A tájékoztatás szerint Románia kenyai nagykövete írásban (is) bocsánatot kért az incidensért. A külügyminisztérium leszögezte, hogy minden rasszista megnyilvánulást elítél, és reméli, hogy ez az „elszigetelt epizód” nem fogja negatívan befolyásolni Románia és az afrikai kontinens országainak kapcsolatát.

Nagyon készülnek a csütörtöki nyitásra: nyílt napok Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtéren

A News.ro beszámolója szerint több százan látogattak el a szombaton és vasárnap is zajló nyílt napokra, melyek keretében légi bemutatók, koncertek és vezetett túrák zajlanak, sőt tűzijáték is lesz. Ha ez nem lenne elég, minden látogató kap egy jelképes beszállókártyát is. A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér régóta várt, hivatalos megnyitója június 15-én, csütörtökön lesz, akkor érkezik az első menetrend szerinti járat, a tervek szerint a Tarom légitársaság egyik repülőgépe.

Nem lesz piknikező idő

Erdély szerte záporok, felhőszakadások, villámlások és dörgések várhatók, elszigetelten jégesőre is számítani lehet. A meteorológiai szolgálat szinte óránként kiad egy figyelmeztetést az ország valamely részére vonatkozóan (legutóbb Arad, Hargita és Szeben megye). A hirtelen felhőszakadások miatt másodfokú, narancssárga jelzésű árvízkészültséget rendeltek el a hidrológusok szombaton nyolc folyó vízgyűjtő medencéjére, 22 megyében pedig elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben. Az esernyő és az esőkabát valószínűleg nem sokat segít, a szakemberek figyelemre intenek, mivel a kis patakok térségében villámárvizek alakulhatnak ki.

Hirdetés