Pruton túli áll-a-bál: összeverekedett a kisinyovi városi tanács! (VIDEÓval)

A szürreális teteje az, hogy a tanácsülés közben szépen ment tovább.

Hirdetés

A Moldovai Köztársaságban elég nagy a feszkó. Ott is dúl a koronajárvány, oltás viszont alig van, Maia Sandu, az ország Európa-barát elnöke fel akarja oszlatni a parlamentet, hogy előrehozott választásokat szervezzenek, mire az oroszbarát Igor Dodon és csapata kierőszakolt egy két hónapos sürgősségi állapotot (persze, a járványhelyzetre hivatkozva, de karantén nélkül), amikor is nem lehet feloszlatni a parlamentet… szóval elég nagy a feszkó.

Ilyen körülmények között zajlott a Moldovai Köztársaság fővárosában, Kisinyovban (Kisjenő) a városi tanács ülése. A napirenden épp egy zonális városrendezési terv megszavazása volt. Ekkor történt, hogy nevéhez híven, a tervvel egyet nem értő Akció és Szolidaritás Párt (PAS) akcióba lépett. Vagyis meg akarta akadályozni a szerinte törvényellenes és a korrupciónak sugárutat nyitó terv megszavazását. Az egyetértők persze felvették a kesztyűt, parázs vita alakult ki a főasztal körül, magasba emelkedtek a hangok, aztán a kezek, elkezdődött a lökdösődés, majd néhány tanácstag rendesen egymásnak esett, de úgy, hogy még a háttérben álló országzászlók is beleremegtek a dulakodásba.

A legabszurdabb azonban az volt, hogy a tanácsülést vezető úr zavartalanul folytatta a munkáját. Igaz, egy adott pillanatban odébb kellett vonulnia, hiszen a pódiumon zajlott a kecseszkecsken, de a mikrofont egy pillanatra sem engedte ki a kezéből, igazi hősként vezényelte az ülést, például ahelyett, hogy csitítani próbálta volna a balhézókat vagy épp rendőrért kiáltott volna, noha a teremből valaki épp erre buzdított.

És mit tesz a kitartás: a dulakodás közepette a vitatott terv szépen átment. Nem kockáztatunk tehát nagyot, ha azt mondjuk, hogy a kisinyovi városi tanács a világ egyik leghatékonyabb közigazgatási testülete.

Hirdetés

Na de itt a szürreális tanácsülés filmje, a vágatlan változat, lökdöséssel, nyakfogással, pofonokkal, mindennel:

Hirdetés