Politikusi fejekben ész: a szebeni városvezetés értelmes intézkedéseket hozott járvány idején

Mondjuk hosszú távon saját maguk felé hajlik a kezük, de akkor is.

Hirdetés

Nem elég, hogy a járvány kellős közepén akkora a belpolitikai fejetlenség, hogy a fej nélküli lovas is megemelné a kalapját, ha lenne neki, de most a kormány – milyen kormány?! – még házi karanténba is vonult, miután egy PNL-s szenátorról és egy valamilyen képviselőről is kiderült: elkapták a koronát. A fertőzöttek száma közben nálunk is egyre csak emelkedik, és egyáltalán nem ad okot nyugalomra, hogy tudjuk: a politikai elit köszönőviszonyban sincs a helyzet normális kezelésével.

Helyi szinten azért még szerencsére vannak kisebb csodák: a turizmusból jó pénzt kaszáló nagyszebeni városvezetés például értelmes intézkedéseket hozott a válságra való tekintettel. A koronapánik miatt ugyanis hozzájuk sem özönlenek a turisták, mint máskor, ez pedig a helyi turisztikai vállalkozásoknak hatalmas érvágás.

Ezért a városatyák úgy döntöttek: hat hónapra felfüggesztik a hotelekre kirótt turisztikai adót, illetve ugyanennyi időre felére csökkentik a szállodák, panziók által a vendégek számára bérelt parkolóhelyek havi díjait.

Egy ilyen parkolóhely havi díja 300 lej, egy olyan szálloda tehát amely 50 helyet bérel, havonta 15 ezer lejt fizet a városházának pusztán erre a kis extrára. ű

Szeben polgármestere, Astrid Fodor elmondta: tisztában vannak vele, milyen sokat hoz a konyhára ez a szektor, így igyekeznek valamiképpen tompítani a járványhelyzet negatív gazdasági hatásait, (nehogy csődbe menjen az aranytojást tojó tyúk). Nem sok, mondta, de azért valami.

Hirdetés

Érdekes egybeesés péntek 13-ára: Szebent polgármesterként anno Klaus Iohannis szedte rendbe, ezért tud most turisztikai városként fungálni (mármint pont most nem, hanem általában). A mostani helyzetben viszont az is kiderült, hogy Iohannis államelnöknek messze nem olyan jó, mint amilyen polgármester volt, hiszen ő irányította a háttérből azt az egész színjátékot a PSD-kormány megbuktatásával, az előrehozott választások (sikertelen) kierőszakolásával, meg az összes politikai sakkozással – hatalmát jócskán kihasználva saját pártja érdekében –, ami miatt úgy ért el minket a koronajárvány, hogy nincs rendes kormányunk, kilátásaink, semmink.

Nem baj – ha túléli a koronát, talán falusi polgármesternek még jó lesz (Érköbölkúton vagy Bivalyb…).

Hirdetés