Pillanatképek járvány idején: infúzió és vérvétel a kórház udvarán, vizeletminta-leadás a bokorban (FRISSÍTVE)

Nem lehet tudni, meddig bírja még a terhelést a román egészségügyi rendszer.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

A Piatra Neamț-i Megyei Kórház igazgatója, Silviu Verzea időközben jelezte, hogy ő szívesen beadja a felmondását, ha ezt várják tőle, miután nagy port kavartak az általa vezetett intézmény udvarán várakozó betegekről nyilvánosságra került felvételek. Az igazgató lemondását a Neamț megyei prefektus, George Lazăr kérte, miután a sajtó felkapta az említett felvételeket, ám a megyei tanács elnöke, Ionel Arsene sietve jelezte, hogy a kórházigazgató egyedül neki tartozik elszámolással, lévén, hogy az egészségügyi intézmény a megyei tanács fennhatósága alá tartozik, neki pedig esze ágában sincs lemondatni Verzeát, aki az eddigi legjobb kórházmenedzsere. A tanácselnök szerint nem az igazgató hibája a kialakult helyzet, egyszerűen túl sok az új koronafertőzött. Azt is mondta, hogy ő telefonált a iași-i illetékeseknek, és megtudta, hogy ott százak várnak az udvaron, amihez képest náluk jó a helyzet, hiszen hétfőn „csak” négyen várakoztak a hidegben.

Fogynak a szabad ágyak az intenzív terápiás osztályokon: jelenleg tizenhárom megyében a kórházak nem tudnak fogadni több súlyos állapotban lévő beteget, további három megyében már csak pár szabad hely áll rendelkezésre. Országosan továbbra is csak 1050 intenzív terápiás (ATI) ágy létezik – bár több városban is ígértek bővítést – ebből a szerdai járványjelentés értelmében 612 foglalt.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerdán közölte, hogy az ATI-n ápolt betegek közül 199 mesterséges lélegeztetésre szorul. Azt viszont továbbra sem lehet tudni, hogy hány lélegeztetőgép van az országban, és ezekből nincs-e hiány. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az ország 226 Covid-kórházában ugyanazok az orvosok és egészségügyi alkalmazottak állnak helyt a napi háromezres új fertőzött ellátásban, akik hét hónappal ezelőtt még 200 új esetet láttak el. Kimerültek, de állják a sarat.

Az ellátórendszer túlzsúfoltsága miatt több városban is kongatják a vészharangot, a helyzet súlyosságát pedig képekkel is alátámasztják, például a Kolozs Megyei Kórház udvarán, a szabad ég alatt, a parkoló autók között infúzióra kötött beteget kaptak lencsevégre, nem is egyszer. Közben az illetékesek azzal dicsekednek, hogy a Kolozs megyei kórházak előtt a betegelosztó sátrakat fűtött konténerekre cserélték: negyven konténert szórtak szét a megyében, hogy a betegeknek ne kelljen az utcán várakozniuk. Úgy tűnik, még több konténerre lesz szükség, mert nemcsak a várakozás, hanem a kezelés is már a nyílt utcára szorul ki.

A kórház udvarán készült felvételek borzolják a kedélyeket Neamț megyében is, ahol a megyei kórház előtt több órán keresztül várakoztatják a betegeket. Itt vesznek tőlük vért, ugyanitt – egy bokor mögé bújva – adják le a biológiai mintáikat is, a súlyosabb betegeket pedig ugyanitt kötik infúzióra. Sajtóbeszámolók szerint egy beteg 12-14 órát is várakozhat a szabad ég alatt, nem számít, hogy éjszaka van, vagy a fagyhoz közelít a hőmérő higanyszála. A szóban forgó felvételen többnyire idős beteg látható, akik türelemmel várnak a sorukra.

Hirdetés

A Iași-i járványkórházban az orvosok amiatt aggódnak, mert legfeljebb két héten belül döntéskényszer alakul ki, hogy kit kezeljenek, és kit nem. Az ATI-n nincs több szabad hely, és fogynak a kevésbé súlyos állapotban lévő Covidosok számára fenntartott ágyak is. Ha délelőtt kiengednek a kórházból 11 gyógyultat, délre már csak 2-3 ágy marad szabadon. Nagy lépésekkel közelítünk a rendszer teljes összeomlása felé – figyelmeztetnek a Iași-i orvosok. A moldvai városban a tegnap 157 új fertőzöttet regisztráltak, a főváros után tehát itt növekedett a legtöbbet az esetszám. Az ortodox híveket azonban a járványnál jobban foglalkoztatja, hogy lemondták a Szent Paraszkéva tiszteletére szervezett hagyományos zarándoklatot, és csak egy misét mutatnak be október 14-én. Addig csak Iași-ba szóló személyi igazolvánnyal lehet az ereklye közelébe jutni.

Így állunk a koronavírus romániai megjelenésének 224. napján.

Hirdetés