Persze semmilyen engedélye nem volt annak az építkezésnek, ahol két ember meghalt egy munkabalesetben

Bukarestben sajátosan zajlanak a dolgok.

Hirdetés

Nehéz annál súlyosabb helyzetet elképzelni egy építkezés kivitelezője számára, mint amikor munkabaleset következtében két munkás is életét veszti az építőtelepen, de Bukarestben még ezt a szituációt is ki lehetett maxolni.

Mi is beszámoltunk róla, hogy hétfőn délután Bukarest belvárosában, a Nemzeti Könyvtár tőszomszédságában súlyos munkabaleset történt: hat munkásra ráomlott a kiásott föld egy építőtelepen.

Négy ember sikerült kimenteni, két társukat azonban már csak holtan tudták kihúzni a földhalom alól.

A munkálatok kivitelezője egy, Bukarest 3. kerületének önkormányzata által négy évvel ezelőtt alapított cég volt, amely a kerületi önkormányzat megrendelésére dolgozott.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben, és közben az illetékes állami hatóságok is színre léptek, ellenőrizendő, hogy vajon minden a törvényes keretek között zajlott-e az építkezésen.

Mint kiderült, a legkevésbé sem.

Hirdetés

Az Állami Építkezési Felügyelet például arra a megállapításra jutott, hogy a beruházó, az önkormányzat nem értesítette a munkaügyei felügyelőséget a tervezett munkálatokról, ami azt jelenti, hogy nem is kaphatott előzetes építkezési engedélyt, ami pedig kötelező lett volna a munkálatok elkezdése előtt.

A felügyelet ezért jelezte, hogy a felelősök jókora bírságra számíthatnak a részéről.

A környezetvédelmi őrség sem bánt kesztyűs kézzel az illetékesekkel. Az ellenőrzés során ők is arra a megállapításra jutottak, hogy az építkezésnek semmilyen engedélye nem volt, ezért egyrészt felszólították a felelősöket, hogy állítsák vissza a helyszínt a munkálatok megkezdése előtti állapotba, emellett pedig a kivitelezőre 50 ezer lejes bírságot is kiróttak.

A munkaügyi felügyelőség már közvetlenül a baleset után közölte, hogy az első vizsgálatok alapján úgy tűnik, a munkások nem biztosították megfelelően a kiásott árok falait.

Hirdetés