Péntek éjjel hazaér az első hat román a koronavírus sújtotta óceánjáróról, csak az illetékesek legyenek felkészülve

A karantén ideje lejárt, a tünetek nem jelentkeztek.

Hirdetés

Péntek éjjel érkeznek meg Romániába az első román állampolgárok a koronavírus miatt a Diamond Princess nevű óceánjáró hajó fedélzetén rekedt utasok közül.

A hajón eredetileg 17 román állampolgár utazott (2 vendég és 15 alkalmazott), közülük ketten fertőződtek meg a vírussal – mindketten a személyzethez tartoztak, és mindkettejüket egy japán kórházban ápolják.

A most hazaengedett hat román a mintegy 500 szerencséshez tartozik, akik a kéthetes karantén után sem mutatták a betegség tüneteit, így biztosan nem fertőzöttek.

Ennek ellenére várhatóan komoly biztonsági intézkedések mellett szállítják majd őket haza – csak az ég szerelmére, nehogy felkészületlenül érje a román illetékeseket a dolog. Mondjuk ha nem szóltak nekik előre legalább hétfőn (múlt héten), akkor biztosan felkészületlenül éri, de lehet, hogy a hazatérőknek szerencséjük lesz, és csak leejtik őket.

A hazaengedettek között a legnagyobb számban japán és kínai állampolgárokat találni.

Hirdetés

Az uniós országok állampolgárait – mint ahogy a két román utast is – egyébként két olasz repülőgép szállítja haza, a költségeket pedig EU-s forrásokból biztosítják.

A hajón összesen 2666 utas és 1045 fős legénység utazott, közülük több százan megfertőződtek a COVID 19-el.

Az óceánjáró még mindig az egyik japán kikötőben, Jokohama mellett vesztegel.

Hirdetés