Parfüm, sör, joghurt, banán – pár példa arra, miket vettek az adófizetők pénzén a közalkalmazottak

Egyetlen év alatt 268 millió lejt vertek el illegálisan vagy legálisan, de teljesen haszontalan dolgokra.

Hirdetés

Lehet, hogy a tisztelt olvasók már unják, hogy ezen a témán lovagolunk, de egyszerűen hihetetlen milyen felelőtlenséggel kezelik az adófizetők pénzét a közhivatalokban. A számvevőszék az utóbbi időben 3 620 közintézményt világított át, és olyan súlyos visszaéléseket talált, hogy már kifogytunk a jelzőkből a felháborító körülmények kifejezésére. Arról már beszámoltunk, hogy a mezőgazdasági, a kulturális és a turisztikai minisztériumoknál milyen rendellenességeket találtak, most egy összesítésben foglalta össze a számvevőszék az ország közhivatalaiban végzett pénzügyi átvilágítások során tapasztalt legnagyobb herdálásokat.

A 2018-as költségek elszámolásából kiderült: 268 millió lejre tehető az az összeg, amit illegálisan költöttek el. Ebben benne vannak a túlfizetett sztájlisztok, sofőrök, az alaptalanul osztogatott prémiumok, de a sarki boltban vásárolt joghurt és banán is. A számvevőszék 39 esetben kezdeményezett büntetőeljárást olyan közalkalmazottak ellen, akiknél felmerült a gyanú, hogy dokumentumokat hamisítottak, fiktív kifizetéseket generáltak, a törvény által megengedettnél nagyobb összegeket vettek ki egy közintézmény kasszájából, amit saját célra használtak fel.

Például a bukaresti informatikai kutatóintézetnél 2,3 millió lejt költöttek el a vezetőség, a főkönyvelő és pár alkalmazott fizetésének megemelésére. A számvevőszék jelentéséből még az alkalmazottak étrendjét is megtudjuk, ugyanis a parfümök mellett szeszes italt, pizzát, perecet, banánt, joghurtot, sört vásároltak napi szinten.

Az adóhivatalnál (ANAF) más jellegű rendellenességeket találtak. A számvevőszék szerint az állam jelentős bevételektől esett el csak azért, mert az adóhivatal bizonyos esetekben becsukta a szemét, amikor egyes adóalanyok (feltételezzük, hogy nem egyszerű magánszemélyekről van szó) nem nyújtottak be teljes adóbevallást. Az ANAF akkor sem lépett, amikor bejelentések érkeztek hozzá adócsalásról.

A pofátlanság csúcsait döntögette az Országos Energiaszabályozó Hatóság is, mely egyetlen év alatt személyenként 384 órát számolt el túlóraként, úgy, hogy a törvény ezt nem is teszi lehetővé. Ráadásul egy egyszerű matematikai művelettel ki lehet számolni, hogy a szabadnapokat és a hétvégéket leszámítva mindegyik alkalmazottnak napi két órát kellett volna túlóráznia ahhoz, hogy kijöjjön a 384 óra, ami abszurd. Ehhez képest 6,5 millió lejt elszámoltak rá.

Hirdetés

Másik példa a totális felelőtlenségre: az Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalatnál (CNAIR) azért fizettek 2,2 millió lejt ki, mert „elfelejtettek” megtéríteni egy számlát Brassó körgyűrűjének építtetőjének. A vállalat számláit éppen ezért zárolták és végrehajtási eljárást indítottak ellenük. Csak a büntetőkamat 1,8 millió lejbe került. De van még ennél cifrább is: a számvevőszék jelentéséből kiderül, hogy a kormány főtitkárságán két olyan alkalmazottat is fizettek, akik az ég világon semmilyen munkát nem végeztek, és a nagy büdös semmiért 217 ezer lejt kaptak.

A végére hagytuk a legviccesebbet a belügyminisztérium 2018 decemberében megbízott egy céget, hogy alakítson ki a hivatal épülete előtt egy zöldövezetet, ezzel akartak ugyanis jó benyomást kelteni a román EU-elnökség idején idelátogató külföldi vendégekben. A beruházás igazi pénzkidobásnak bizonyult, ugyanis a kivitelező cég olyan növényeket ültetett, melyek nem bírták a fővárosi klímát, így alig járt le a fél év, és az egész zöldövezet kiszáradt.

Eddig is tudtuk, hogy az állam nem gazdálkodik valami jól az adófizetők pénzéből. Ezek után már nem is tudjuk, mit gondoljunk.

Hirdetés