Paradicsom nő a városháza udvarán az egyik megyeszékhelyen, de nem azért, mert az önkormányzat a háztáji biogazdálkodást népszerűsíti

Siralmas látvánnyal fogadja a látogatókat a nagyváros vezetésének otthont adó épület.

Hirdetés

Akár még a divatos háztáji biogazdálkodást hirdető akciónak is tűnhetne, hogy a temesvári városháza udvarán egészséges, szép paradicsomtövek fogadják a látogatót – ám ennél sokkal prózaibb, és sokkal romániaibb oka van annak, hogy a látogatók vagy az ügyet intézni érkezők konyhakerti növények miatt haladnak el.

A paradicsomtövek ugyanis nem rendezett ágyásokban nőnek, hanem a betonburkolat repedései közül meredeznek az életet adó napfény felé.

Mindehhez a hátteret szürke fémkerítések és pergő vakolatú fal adják, ugyanis egy elhagyatott építőtelepről van szó, amelyen már évek óta nem dolgozik senki.

Az ügy kezdetei 2020 áprilisára nyúlnak vissza, amikor az akkori városvezetés úgy döntött, tenni kell valamit, mivel

a városháza belső homlokzatáról hulló vakolatdarabok már az emberek testi épségét veszélyeztették.

Ezért úgy döntött, felújíttatja és biztonságosabbá teszi az épületet.

A döntést tett követte, a másfél évesre tervezett munkálatokra hatmillió lejt különítettek el, a kivitelező által küldött munkások pedig azt követően, hogy 2020 júliusában kiadták az építési engedélyt, hozzáláttak a munkaterület elkerítéséhez, ami egyúttal azt is szolgálta, hogy a járókelők ne menjenek túl közel ahhoz a falszakaszhoz, ahonnan vakolatdarabok potyognak.

Csakhogy a felújításhoz végül hozzá sem fogtak, a 2020-as önkormányzati választásokon ugyanis az addigi polgármestert nagy meglepetésre legyőzte a Németországból Temesvárra költözött, az USR színeiben induló Dominic Fritz.

Hirdetés

Az új adminisztráció pedig más fontossági sorrendet állított fel: mint közölték, mivel máris sok építőtelep van a városban,

a városháza felújítására szánt pénzt inkább a lakónegyedek fejlesztésére költik, 

a városháza épülete pedig még várhat.

Ami alapvetően elvileg érthető álláspont, de ha az épület már veszélyes, akkor talán nem ártana mégis előrébb sorolni a prioritáslistán.

Vagy legalább a hamisítatlanul balkáni környezetet rendezni, hiszen mégiscsak egy közép-európai nagyvárosról lenne szó.

Amely ráadásul jövőre Európa kulturális fővárosa is lesz.

Bár tulajdonképpen egészen eredeti ötlet, hogy a tervezett kulturális programokat burjánzó paradicsomkultúrákkal is gazdagítsák.

Hirdetés