Pandúrból lesz a legjobb rabló: gyanús előléptetések miatt csapott le a csendőrségre a DNA

A csendőrség országos főparancsnoksága mellett több megyei parancsnokságra is ellátogattak a korrupcióellenes ügyészek.

Hirdetés

Ismét csak egy, a törvények betartatása egyik legfőbb letéteményesének számító intézmény kapcsán merült fel, hogy maguk az ottani illetékesek sértettek törvényt: az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei kedden a román csendőrségre csaptak le.

A gyanú szerint ugyanis több esetben csalások történtek azokon a versenyvizsgákon, amelyeket a csendőr altisztek számára írtak ki, és amelyek tétje a tiszti rang megszerzése volt.

Az ügyészek a csendőrség országos főparancsnokságán is házkutatást tartottak, és a versenyvizsgákkal kapcsolatos dokumentumokat vettek magukhoz, de emellett több vidéki helyszínen, így Vaslui és Iași megyében is nyomoznak.

Iași megyében az értesülések szerint maga a megyei csendőrség főparancsnok-helyettese is érintett a csalási ügyben.

A csendőrség megerősítette a vizsgálat tényét.

Mint közölték, az intézmény is érdekelt abban, hogy tisztázzák a helyzetet, ezért minden, a versenyvizsgákkal kapcsolatos dokumentumot átadnak a korrupcióellenes ügyészeknek.

Hirdetés

A belügyminisztérium – amely alárendeltségébe a csendőrség is tartozik – épp ebben az időszakban írta ki a versenyvizsgákat az alárendeltségébe tartozó intézményekben a megüresedett tisztségek betöltésére.

Nem ez az első alkalom, amikor a csendőrségnél kopogtatnak a korrupcióellenes ügyészek: tavaly maga a csendőrség országos főparancsnoka került a célkeresztjükbe, miután a gyanú szerint a járványhelyzetre való hivatkozással több száz órányi túlórát írt be saját magának, ennek nyomán pedig jókora összeget zsebelt be.

És persze azt sem kell elfelejteni, hogy a 2018. augusztusában brutálisan szétvert kormányellenes tüntetés kapcsán is vizsgálat indult a csendőrség vezetői ellen, hogy aztán egyikük később az úzvölgyi magyarellenes pogromkísérlet helyszínén is feltűnjön.

Hirdetés