Ötven galambot lopott három román Belgiumban – rögtön 700 ezer eurós kárt okoztak

Hihetetlen, de tényleg ennyit követelnek rajtuk.

Hirdetés

Hihetetlen összegű, 701 ezer eurós kártérítést követel három romántól egy belga galambtenyésztő, akitől ötven galambot loptak el még évekkel ezelőtt.

A bűncselekmény még 2016-ban történt a belgiumi Ranst városában. Az elkövetőek azonban emberükre akadtak: a tenyésztő ugyanis rendőrtiszt, aki hobbiból értékes fajgalambokat tenyészt, és jól ismert a nemzetközi galambászközösségben.

Az ellopott galambok között volt egy Iron Lady Ellie nevű példány is, amelynek ugyan semmi köze Hosszú Katinkához, viszont ettől függetlenül 200 ezer euróra becsülik az értékét.

A tolvajok egyébként annyira pofátlanok voltak, hogy még a tenyésztő biciklijét is ellopták – vélhetően azért, hogy azzal könnyebben elszállíthassák a galambokat.

A tulajdonos persze azonnal feljelentést tett, kollégáival egyetemben pedig végül egy romániai szálra bukkantak.

A román rendőrség ennek nyomán három gyanúsítottnál tartott házkutatást, de nem találták meg a galambokat. Helyette viszont megtalálták egy holland tenyésztő madarait, valamint egy, a belgiumi Lokerenből még 2012-ben ellopott példányt.

Hirdetés

A lehallgatott telefonbeszélgetéseik alapján azonban alapos a gyanú, hogy a belga rendőr irtózatosan értékes galambjait is ők lopták el, egyik beszélgetésükben ugyanis arról volt szó, hogy a nyomozásról értesülve idejében máshova vitték a szárnyasokat.

A tenyésztő ügyvédje szerint ügyfelét azét érte ekkora kár, mert az értékes galambok ellopásával tönkretették a pároztatási programját. Márpedig egy díjazott galamb fiókái hatalmas összeget érnek – a nagyságrend elképzelhető az alapján, mennyire taksálják a jó kiállású Iron Lady Ellie-t.

Az ügyvéd két év börtönt és kártérítési kötelezettség kiszabását kérte a román gyanúsítottakra, akik azonban tagadják bűnösségüket.

Kérdés, hogy a bíró mennyire bizonyul majd galamblelkűnek.

Hirdetés