Otthon süssük a flekkent május elsején, különben a későbbi lazítás megy a levesbe

A húsvét után a május elseje is rizikófaktort jelent. De egyáltalán milyen időjárásunk lesz?

Hirdetés

Romániában továbbra sem tetőzött a koronavírus-járvány, így a húsvéti rokonlátogatás után a május elsejei össznépi flekken- és miccssütésről is le kell mondanunk, bármennyire is nehéz ezt elfogadni. A lakosság társadalmi felelősségének újabb tesztje, mennyire tudjuk megállni, hogy idén ne valamelyik erdőszélen vagy folyóparton sütögessünk, hanem maradjunk továbbra is a négy fal között.

Horațiu Moldovan egészségügyi államtitkár arra figyelmeztet, hogy amennyiben ez nem sikerül, és kontrollálatlan embertömegek lepik el a zöldövezeteket, annak hatása lehet a május közepi enyhítésekre is. Tartsuk be a biztonsági intézkedéseket és a társadalmi távolságtartás szabályait, kerüljük az indokolatlan kijárást és a tömeget, javasolta az államtitkár.

Amíg a szükségállapot tart, addig a szabályok is érvényesek, mert csak így kerülhető el a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése. Most az a legfontosabb, hogy a járványgörbe minél kevesebb fertőzöttel tetőzzön, magyarázta.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint egyébként tavaszias idő várható az elkövetkező két hétben, a hőmérsékleti értékek meghaladják az ilyenkor szokásost. Napközben 19-23 Celsius-fok lesz a legmagasabb, éjszaka pedig 6-10 Celsius-fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet. Mérsékelt esőre is számíthatunk, ami jó hír, hiszen országszerte nagy a szárazság. Lehűlés csak május 2-a után jöhet, amikortól nappal 13-19, éjszaka 2-6 Celsius-fok várható.

Hirdetés

A legfrissebb, szerdai tájékoztatásában a meteorológiai szolgálat légköri instabilitásra, zivatarokra, erős szélre és elszórtan jégesőre figyelmeztet.  Az egész országra kiterjedő figyelmeztetés szerda 12 órától csütörtök 22 óráig érvényes. A hirtelen lezúduló csapadék mennyisége elérheti a 12-25 l/négyzetmért.

 

Hirdetés