Ötből egy kis Decebal nem mos kezet, miután kitolta a Sport szeletet a fabudin, a korona meg csak azért nem bont pezsgőt, mert nincs keze

Lehangoló adatok az országról, ahol élünk című rovatunk jelentkezik.

Hirdetés

A koronapánik most hozza szépen elő azokat a melléktémákat, amelyek bármilyen módon összefüggésbe hozhatók a COVID-19 vírussal, illetve a járványokkal úgy általában. Igen, ez éppen annak a klikkvadász magatartásnak a része, ami miatt az emberek nagy része csúszómászó ergya férgeknek tartja az újságírókat, de ami azt illeti, én már lakatosban is láttam gerinctelen alakot. (Először politikust írtam, de felröhögtem.)

Szóval itt egy új felmérés a World Wision România nevű civil szervezet jóvoltából, amely rámutat, hogy öt romániai gyerek közül egy, akinek a családja csak kerti fabudival rendelkezik, nem mos kezet, miután az excrementum azzal az összetéveszthetetlen tompa puffanással aláhullt, és nem azért mert szeret veszélyesen élni, hanem mert vezetékes víz sincs. (Ugyanez érvényes a pisilésre is, csak szerettem volna valamiképpen mondatba foglalni az excrementum kifejezést.)

Ezzel párhuzamosan sok vidéki iskola is csak fabudival rendelkezik, sok helyen a vezetékes víz is sci-fi, szóval van baj elég. (Összehasonlításként: minden romániai politikus, még a legutolsó neszefogdmeg macskajancsi is rendelkezik kézzel varrott Armani öltönnyel.)

Ha mindezt összeadjuk azzal, hogy az oltásellenesek szerint a románoknak a betegségek ellen elegendő fegyver az a tény, hogy ők Decebal dák király leszármazottai, akkor eléggé magasra felszalad a szemöldökünk.

A sulis helyzetről írtunk párszor mi is (például itt, meg itt), a lényeg, hogy 2017-ben még 2219, tavaly pedig még mindig 1180 olyan vidéki suli volt országszerte, ahol nem volt benti vécé, illetve megfelelő higiéniai feltételek.

Hirdetés

Egy ilyen világban akármilyen fertőzés gyorsan elterjedhet, szóval nem ártana nagyon gyorsan rendet tenni a sulikban, meg a fejekben, főleg, hogy állítólag már kétezerhátbaverthúsz van.

Mert azt már sok szakember megmondta, hogy az a nevetséges (és újabban bitang drága) orvosi maszk a korona ellen mondjuk nem sokat ér, a rendszeres és alapos kézmosás viszont annál inkább.

Amúgy a szakik szerint a koronajárvány halálozási rátája elég alacsony, két százalék körül van, de azért jobb ha óvatosak vagyunk a vírusokkal úgy általában.

Hirdetés