Őrület: Kongóban legyártott hamis jogosítványokat osztogatott jó pénzért egy román bűnbanda

Ezeket aztán lecserélték román verzióra. A DIICOT azonban kiszimatolta a dolgot.

Hirdetés

Meglehetősen gyakoriak a gépjárművezetői jogosítványok megszerzésével kapcsolatos botrányok Romániában, de a műfaj még mindig tud meglepetéseket okozni.

Most a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) munkatársai egy olyan ügyet próbálnak felgöngyölíteni, amilyenre még nem volt példa (vagy ki tudja…), s amely miatt szó szerint a fél országot át kellett fésülni, arról nem is beszélve, hogy a szálak egészen Afrikáig nyúlnak.

Mint kiderült, egy román állampolgárokból álló bűnbanda a Kongói Demokratikus Köztársaságból (!!!) szerzett be megrendelésre jogosítványokat, amelyeket később itthon becseréltek román okmányokra.

A szervezet romániai képviselői nagyon ravasz terv alapján dolgoztak: a honi megrendelőktől 2000 és 3000 euró közötti összeget, megfelelő méretű fotókat és egy aláírást kértek (elektronikus formában), ezeket szépen elküldték az afrikai kollégáknak, akik aztán küldték is a meghamisított jogosítványokat.

A befizetett összeg szerint gyakorlatilag bármilyen kategóriájú jogsit be lehetett ebben a formában szerezni, s így persze meg lehetett úszni a vizsgát is.

Hirdetés

A DIICOT Ploieşti-i kirendeltsége azonban kiszimatolta a dolgot, és az ügyben már 41 házkutatást tartottak, összesen 19 megyében. A vizsgálattal addig jutottak el, hogy jelenleg 52 bukaresti, ilfovi, illetve Dâmboviţa megyei személyt gyanúsítanak csalással és okirat-hamisítással.

A DIICOT ügyészeinek mi ezzel a kis dallal kívánunk sok sikert:

Hirdetés