Ortodox átok-precedens? A moldovai metropólia eretnekséggel vádolja a kormányt

Ha a kormány nem hagyja békén az egyházat, az egyetlen szentségosztó kiskanállal egyetemben, hát az egyháza jól kihagyja az imáiból.

Hirdetés

Ugye, kicsit kívülről néztük, mi nem-ortodoxok azt a háborút, amelyet a többé-kevésbé felelős járványkormány a Román Ortodox Egyházzal (BOR) folytatott, a szükségállapot alatt hozott járványügyi intézkedések kapcsán.

Azt is láttuk (kicsit kívülről), hogyan hánytak fittyet egyes hitbuzgó ortodox pópák a járvány idején az előírásoknak, mondván, hogy a világi hatalom ne szóljon bele az egyház magánügyeibe. Például az ikoncsókolgatásba vagy a szentségek egyetlen kanálkával való kiosztásába. Mert aki hisz, az nem betegszik meg. Satöbbi. Távol álljon tőlünk, hogy kétségbe vonjuk a vallások, egyházak tiszteletre méltóságát. Viszont ha elfogadjuk, hogy az egyházi személyek is emberek, sőt, állampolgárok, akkor biza nekik is tisztelniük kell egy rendkívüli állapotban, ráadásul a polgárok egészsége érdekében hozott szabályokat.

Persze, volt kis háborgás, szókarate, egyházi és világi izmozás, aztán a BOR intézményes szinten beadta a derekát. Nem úgy az Pruton túli testvérek főpásztori intézménye. A moldovai ortodox egyház szinódusa szépen összegyűlt, megtárgyalta és határozatba foglalta: nagyon nem okés, hogy a világi állam valamiféle vírusra hivatkozva beleszól az egyház magánügyeibe. Ilyen sose volt, mostanáig. Jó, ezt az érvet ismerjük, Romániában is elhangzott.

Ami Romániában nem hangzott el, az a következő: a szinódus felszólította a moldovai válságkormányt, hogy a lehető legsürgősebben módosítsa a járványügyi rendelkezéseket, mégpedig az ortodox keresztény morál szellemében. Mert ha nem? Ha nem, hát tessék:

„Ellenkező esetben élünk kanonikus és morális jogunkkal és kizárjuk önöket imáinkból. Ne harcoljanak az Egyház ellen, mert az Egyházat Krisztus védi. És aki Krisztussal harcol, soha nem győzhet: … a pokol kapui sem diadalmaskodhat rajta. (Máté 16.18.)”

Hirdetés

Kicsit utánanéztünk, mit is jelent ez az imából való kizárás az ortodoxia szerint. Hát, nem semmi. Ha az élőkre is vonatkozik, akkor a pogányokat és az eretnekeket szokták kihagyni az imáikból a pópák. Ugye, ők értelemszerűen nem ortodoxok. Na, moldovai válságkormány, most kösd fel a gatyád!

Másrészt, azért ez elég kemény precedens. Még felébredünk, hogy a BOR vezérei is hasonló villámokat szórnak a jó Orban Ludovicra és kormányra, meg persze Klaus Ionopot Iohannis álkisebbségi államelnökre. Tudjuk: a két főember alapból pogány, hiszen nem ortodox.

Egészen mellesleg, a metropólia állásfoglalásában ejtenek pár szót a kötelező oltás nem-ortodox voltáról, az 5G sátáni hatásáról, továbbá magáról az új antikrisztudról, Bill Gates-ről is. Hogy minden a helyére kerüljön.

Hirdetés