Önnek is nyilatkozatban kell engedélyeznie, hogy a suliban szükség esetén leteszteljék a gyerekét

Ezúttal nem matektesztről van szó, hanem kovidtesztről.

Hirdetés

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter sajtótájékoztatót tartott az iskolakezdés előtti hajrában, és kiderült többek között, hogy a szülök írásos beleegyezésére is szükség lesz ahhoz, hogy az iskolában megfázásos tüneteket produkáló diákokat le lehessen tesztelni gyorsteszttel.

A beleegyezéshez szükséges formanyomtatvány az ígéret szerint hamarosan elérhető lesz az egészségügyi és az oktatási minisztériumok honlapjain.

Voiculescu szerint jó lenne, ha a szülők minél hamarabb aláírnák a nyilatkozatot, az iskolanyitásra vonatkozó elképzelésekben ugyanis az szerepel, hogy ha egy diáknál vagy tanárnál az iskolába érkezése után jelentkeznek aggodalomra okot adó tünetek, akkor az egész osztályt letesztelik antigén alapú, gyors eredményt adó tesztekkel, illetve mindenkit, akivel az illető korábban kapcsolatba került, ehhez pedig szükség lenne a szülők beleegyezésére.

Dokumentum hiányában az illetékesek a diák családjának háziorvosához kell forduljanak beleegyezésért, ami tovább bonyolítaná az ügyet.

Hirdetés

A gyorstesztek egy része egyébként már meg is érkezett az oktatási intézményekhez.

Az egészségügyi miniszter ugyanakkor azt is tisztázta, hogy a háziorvostól semmiféle papírt nem kell kérni a hétfői sulikezdéshez.

Hirdetés