Olyan durva éveink voltak, hogy még a várható élettartamunk is lecsökkent

Pedig eleve sereghajtók voltunk az EU-ban.

Hirdetés

Két év alatt 2,7 évvel csökkent Romániában az átlagos várható élettartam: 2019-ben, a pandémia előtt még 75,6 év volt, 2021-re azonban a 14 évvel ezelőtti szintre, 72,9 évre esett vissza.

Az EU-s átlag tavaly 80,1 év volt. Nálunk csak a bolgárok élnek kevesebbet, míg Olaszországban (82,9) és Svédországban (83,2) a legjobb a helyzet.

Az is igaz persze, hogy a pandémia első évében egész Európában csökkent a várható élettartam, ám a tagállamok nagy részében 2021-re részben helyreállt a korábbi rend. Nos, nálunk ez nem így volt.

A hölgyek az unióban átlagosan 5–6 évvel élnek többet, mint az urak, Romániában ez a különbség nagyobb, 7,3 év.

A szakemberek szerint azért teljesítünk e téren is rosszabbul, mert túl sokat iszunk és cigizünk, és a testmozgásra se figyelünk túlságosan. És természetesen azért is, mert a román egészségügy az egyik legrosszabb az EU-ban. A Bukaresten kívüli háziorvosok száma például a 10 évvel ezelőtti szintre csökkent.

Hirdetés

Ráadásul egészségtelenül is eszünk, részben mert kevesebb pénzünk van rá, részben mert nem figyelünk arra, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket is.

És akkor még ott vannak a munkahelyi ártalmak is, hiszen a lakosság jelentős része dolgozik például az építkezésben vagy az iparban.

Hirdetés