Olcsó amerikai elfogórakéták gyártására készül Románia

Az erről szóló megállapodást már alá is írták.

Hirdetés

Ha már a szomszédos Ukrajnában háború dúl, a román illetékesek megpróbálják felrázni a romániai fegyvergyártást, amely az utóbbi évtizedekben meglehetősen legatyásodott, hiszen nem hogy fejlesztések nem nagyon történtek, de még a röhejesen alacsony béreikért is sztrájkolniuk kellett az állami fegyveripari cégek alkalmazottainak.

Ennek próbál véget vetni a kormány többek között azzal, hogy neves külföldi partnerek segítségével dobja fel a fegyvergyártó ipart.

A legújabb állomáshoz szerdán érkeztek el, amikor Ploieşti-en megállapodást írtak alá arról, hogy az állami Romarm fegyvergyártó a ploieşti-i Electromecanica Rt.-vel és az amerikai Raytheon Missiles & Defense védelmi ipari céggel közösen

az amerikai cég SkyCeptor elfogórakétáit gyártja majd a dél-romániai városban.

Az ilyen eseményeknek persze mindig megadják a módját, kormánytagok jelenlétében zajlott a szerdai is. Florin Spătaru gazdasági miniszter a jeles alkalomból elmondta: a megállapodás csupán az első lépés a két romániai és az amerikai cég közötti stratégiai együttműködésben.

Ahhoz, hogy a konkrét gyártás is elkezdődjön, még további lépéseket is meg kell tenni, de biztosította az összes illetékest, hogy a román fél végrehajtja a szükséges, évek óta halogatott beruházásokat a védelmi iparban, hogy minél hamarabb elkezdhessék gyártani Romániában az amerikai rakétákat.

A cél természetesen az, hogy a rakétákból mind a román hadsereg, mind a külföldi katonai szövetségesek vásároljanak.

Hirdetés

Vasile Dîncu védelmi miniszter arról beszélt: az ilyen projektek azért is jók, mert egyrészt fejlett technológiákat hoznak Romániába, másrészt ennek révén a romániai védelmi iparban meglévő intelligenciát is infrastruktúrát is hasznosítani lehet.

A SkyCeptor olyan, viszonylag olcsó, nagy hatótávolságú elfogórakéta, amelyet

ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek kilövésére fejlesztettek ki.

Ha valakinek ismerős lenne a Raytheon cég neve, az nem véletlen, hiszen ők gyártják a hírhedt Patriot rakétarendszereket is, amelyekből Románia az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerség jegyében jókora mennyiséget vásárolt az elmúlt években.

Amúgy nem ez az első, fegyvergyártásról szóló nemzetközi megállapodás, amelyet Románia az elmúlt időszakban megkötött: egy izraeli céggel drónok gyártásáról írtak alá szerződést, de akár minitengeralattjárók gyártásáról is megállapodás születhet.

Hirdetés