Olaszország szerint Románia csak magára gondol, amikor tisztességtelenül orvosi maszkokat tart vissza

A „maszkok háborújában” vannak országok, amelyek segítik egymást, és vannak, amelyek nem. Romániát az utóbbiak közé sorolta az olasz külügyminiszter.

Hirdetés

Egymás ellen fordította az európai országokat az, ahogyan az egyes kormányok kezelik koronavírus-járványt. Miután óriási hiánycikké váltak az orvosi maszkok, Románia a múlt héten betiltotta a járvány megfékezéséhez szükséges gyógyszerek és orvosi eszközök exportját az országból. A fél évre szóló rendelet máris hatályba lépett, így erre hivatkozva szerdán a kolozsvári reptér határőrei 10 ezer sebészeti maszkot, 17 ezer lakossági maszkot, 400 egyszer használatos maszkot, 45 orvosi védőruhát és 400 cipőre húzható fóliát foglaltak le. Ezeket a járvány által legsúlyosabban érintett Olaszországba szállították volna.

A döntést értetlenül fogadták az olasz hatóságok, a külügyminiszter, Luigi Di Maio egyenesen tisztességtelennek minősítette. Vannak országok, amelyek segítenek egymáson, és vannak olyanok, amelyek csak magukra gondolnak – fogalmazott, majd hozzátette, akik maszkokat tartanak vissza, az utóbbi kategóriába sorolhatóak. Az az ország, amelyik a határnál lefoglalja egy olasz cég – tehát nem a kormány – által vásárolt orvosi termékeket, megsérti a kereskedelmi szabályokat, ezért Olaszország értesíti az ENSZ-t és a Kereskedelmi Világszervezetet a történtekről.

Olaszországban már csaknem 3 000 halálos áldozata van a járványnak, csak szerdán 475-en vesztették életüket, ami az eddigi legsúlyosabb elhalálozási szám a félszigeten.

Hirdetés