Nyomkövetőt kaphat a csuklójára, aki ellen távoltartási végzés van érvényben

A tervek szerint a rendőrség azonnal értesülni fog arról, ha a családon belüli erőszaktevő megközelíti korábbi áldozatát.

Hirdetés

Az utóbbi öt évben a távoltartási rendeletek 30-40 százalékát szegték meg a családon belüli erőszaktevők, ismertette a nem túl meglepő adatot Alina Gorghiu szenátor annak apropóján, hogy a képviselőház kedvezően véleményezte a törvénytervezetet, mely nyomkövető karperecek viselésére kötelezné a bántalmazókat. Bár a jogszabály még nem öltött végleges formát, hiszen a képviselőház plénuma elé kerül megvitatásra, az már most elmondható, hogy elfogadása esetén fontos előrelépés lehet az áldozatok számára, akiknek

nem kell tovább attól rettegniük, hogy életükre tör korábbi bántalmazójuk.

Az elképzelés az, hogy amikor egy agresszor ellen távoltartási végzés lép életbe, egy GPS-szel működő elektronikus karperceret kap, mely követi a mozgását. Ha nem tartja be a végzésben meghatározott távolságot az áldozattól, az eszköz közvetlen értesítést küld a legközelebbi rendőrőrsre.

Az áldozat helyzetét szintén elektromos karkötővel mérik majd be,

így a rendőrség elviekben azonnal láthatja, ha veszélyhelyzetben van. A karperecek bevezetésének a belügyminisztérium alá tartozó, újonnan létrehozott elektronikus megfigyelő rendszer ad infrastrukturális keretet.

Mindez forradalmasítja a családon belüli erőszak védelmét szolgáló törvénykezést – értékelte az egyelőre papíron létező terveket Alina Ghorgiu, aki a tervezet egyik kezdeményezője.

Már csak a képviselőházon múlik, hogy mikortól érezhetik magukat nagyobb biztonságban a családon belüli erőszak áldozatai.

Hirdetés