Fotó forrása: Newsweek

Nyolc éve aszfaltoznak egy 14 km-es útszakaszt Déva és Várad között, most végre elkészülhet

Olyan gyorsan haladnak, hogy egy másik, 33-km-es szakasszal is végezhetnek még az idén... öt évvel a 2016-os határidő után.

Hirdetés

A Nagyváradot Dévával összekötő 76-os főút  171,6 kilométer hosszú, és része a transzeurópai közlekedési hálózatnak (TEN-T). Nem gyorsforgalmi út vagy autópálya, még csak nem is kellett hegyeket megmozgatni a felújításához, sőt, az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül biztosítva volt a finanszírozás is. Mégis: a 2013-ban kezdődött felújítás nem készült el a 2016-os határidőre, és öt évvel a határidő lejárta után, csak idén végezhetnek a még hiányzó szakaszokkal.

A Hunyad, Arad és Bihar megyéket átszelő főút Brádon keresztül halad át. A Déva és Brád közötti 36 kilométeres út felújításával még 2017-ben végeztek, de a Körösivánd (Ionești) és Halmágycsúcs (Vârfurile)  közötti szakasz esetében patthelyzet alakult ki, mert a kiírást megnyerő vállalkozó egyszerűen nem csinált semmit. Vagy amit csinált, azt is csigatempóban. A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) újabb kiírást tett közzé, csakhogy közben három évig elhúzódott a korábbi szerződés felbontása és az újabb megbízás aláírása. Emiatt állt a Halmágycsúcs és Vaskohsziklás (Ştei) közötti 33 kilométeres etap felújítása is.

A jó hír az, hogy a Körösivánd és a Halmágycsúcs közötti 14 kilométerrel már 95%-ban végeztek, a Vaskohsziklás felé tartó út 53%-a is elkészült. Az év végéig tehát már felújított úton közlekedhetünk Nagyvárad és Déva között, ha csak a véghajrában az építők nem ütköznek ismét egy váratlan akadályba. Sosem lehet tudni…

Hirdetés