Nyakunkon az influenzaszezon, oltóanyag meg sehol

Ilyen a mi szerencsénk: mire eldöntjük, hogy beoltatjuk magunkat, az orvosoknál és a patikákban is elérhetetlenné válik az influenza elleni oltás.

Hirdetés

Idén először úgy döntött, hogy beoltatja magát influenza elleni oltóanyaggal? Nincs ezzel egyedül, mi is terveztünk egy kitérőt a patika felé. A rossz hírünk az, hogy jelenleg elérhetetlen az egész országban a védőoltás, ugyanis miután ötszörösére nőtt a kereslet, kifogytak a készletek.

Normális esetben a családorvosok ingyenesen teszik elérhetővé a vakcinát azoknak, akik számára akár végzetes is lehet egy influenza, tehát elsősorban a csecsemőknek, a várandós kismamáknak, a krónikus betegeknek és a 65 évnél idősebb korosztálynak. Akik nem a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, elviekben 50-60 lejért vásárolhatnák meg a patikákban a szert, már ha kapható volna.

Nem csak a román hatóságok a hibásak azért, hogy országosan kifogyott a készlet, a probléma nemzetközi szintű. Az egészségügyi minisztérium egyébként idén 1,5 millió dózist vásárolt, tehát 200 ezerrel többet, mint a tavaly. Ebből az első részlet múlt hónapban került az egészségügyi intézményekhez, főleg a kórházakba, idősotthonokba, menekülteket befogadó központokba. A családorvosok csak nagyon keveset kaptak belőle.

Az orvosok szerint november végén, december elején sem késő beoltatni magunkat, az influenzaszezon ugyanis általában december környékén kezdődik, az első csúcsidőszak januárban, a második februárban várható.

Hirdetés

Idén ősz óta eddig öt influenza-megbetegedést regisztráltak, járványról tehát még nem beszélhetünk. Járvány legutóbb az év elején volt, amibe összesen 196-an haltak bele.

Érdemes tehát résen lenni: legközelebb november 20-a környékén érkeznek a családorvosokhoz az oltóanyagok, a hónap végén a gyógyszertárakban is elérhetővé válnak. Addig is mossanak minél gyakrabban kezet és kerüljék az olyan helyet, ahol sok ember zsúfolódik össze.

Hirdetés