Nincs többé lacafaca: azonnal ki lehet lőni az emberre támadó medvéket

Már ha elfogadják az épp közvitán lévő új rendelet-tervezetet, amely tovább szigorítaná a veszélyes nagyvadak kiiktatásáról szóló szabályzatot.

Hirdetés

Idén sem volt könnyű már összeszámolni emberéleteket veszélyeztető medvetámadásokat, s bár a veszélyes nagyvadak kilövésére vonatkozó törvény végre-valahára szigorodott, mindenki úgy érzi, bizony lehetne még korrigálni rajta.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter épp ma jelentette be, hogy a szaktárca közvitára bocsátott egy miniszteri rendelet-tervezetet, amely lehetővé tenné az emberre támadó medvék azonnali kilövését.

Mert a jelenlegi procedúra szerint a veszélyes medvék kilövését kérvényezni kell, arra pedig sok esetben hetekig kell várni – ez pedig megengedhetetlen a miniszter szerint (is).

Tánczos úgy tudja, már 12 uniós tagállamban kérték a medvepopuláció szabályozásának a szigorítását épp az elszaporodott medvetámadások miatt. Mint ismeretes, a parlament júniusban másodszor is megszavazta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a veszélyes medvék kilövését a települések határain kívül is. Nem volt könnyű szülés, erről itt írtunk.

A rendelet szerint a kilövéseket kérvényezni kell, melyeket aztán vagy elfogadnak, vagy nem.

Hirdetés