Nincs pénz az államkasszában: lemondott a fináncvezér…

… utána dobták a vámvezért is. Közben a pedagógusok is visszadobták a kormány mézesmadzagját, áll a bál Romániában.

Hirdetés

Románia gazdasága dübörög, de sehogy se hallani a dübörgést a nagy zajban

Nicolae Ciucă leköszönni vágyó miniszterelnöknek egyre gyűlik a baja. Nem elég a bő egy hete zajló pedagógussztrájk, most kiderült (vagy most kommunikálták le): nincs elég pénz az államkasszában. Ugyanis az adóhatóságnak az idei év első öt hónapja alatt sikerült kilenc milliárd (!) lejes fekete lyukat összehozni az államkasszában. Vagyis: az év elején a tisztelt hatóság megsaccolta, hogy mennyi pénzt fog begyűjteni különböző adók formájában. És ehhez képest sikerült kilenc milliárddal kevesebbet hozni az állami konyhára. Ezért aztán Lucian Heiuș úr, az adóhatóság vezére hétfőn benyújtotta lemondását.

Amelyet Nicolae Ciucă leköszönni vágyó, de a jelenlegi sztrájkos-feszült helyzetben nem tudó miniszterelnök elfogadott. Sőt, utána hajította a vámhatóság vezérét, Bogdan Mihei urat, illetve az Ásványkincsek Országos Ügynökségének vezetőjét, Sorin Gal urat is.

Idézzük Ciucă urat:

„Az általunk elért gazdasági növekedést érezniük kell az embereknek is, ehhez viszont az állami intézményeknek hatékonyabban kellene működniük. Egy évvel azután, hogy az ország GDP-je 49 milliárd euróval nőtt, e növekedésnek tükröződnie kell az állami bevételekben is.”

Na és akkor elemezzük kicsit ezt a nyilatkozatot. Ugye, azzal kezdi a jó Ciucă úr, hogy „általunk elért gazdasági növekedés”. Vagyis finoman utal arra, hogy a liberálisok vezette kormány remekül kormányzott. Na ja. Ezért van most pedagógussztrájk, vasutassztrájk, börtönőrsztrájk. Többek közt. És persze, ezért olyan drága az élet is. Mert ők elérték.

Az állami intézményeknek hatékonyabban kellene működniük, mondja Ciucă úr. Na végre, egy őszinte beismerés. Örvendünk, hogy amikor az államkasszának fáj, a miniszterelnök is rájön, hogy az állami intézmények hatékonysága a béka segge alatt van.

Ami pedig a tükröződést illeti: valami akkor tükröződik, ha van tükör, amiben teheti. A jelenlegi kormány tükre pedig úgy tűnik, elég torz. Vagy eltört.

Nem is a gazdaság dübörög Romániában, hanem a pedagógussztrájk

Kedd van, országszerte folytatják a sztrájkot a pedagógusok. A drága kormány újabb ajánlattal állt elő. Persze, nem a pedagógusok által követelt béremelést hozták tálcán. Hanem a korábbi 2500 lejes bónusz (júniusban és szeptemberben) helyett 4000 lejes bónusszal kecsegtetik a dühös tanárokat. És persze, hogy a tárgyalások elsüllyedtek, mint a Titanic.

Bukarestben több mint 20 000 tanár tüntetett a nap folyamán. Klaus Ionopotchvanoc Iohannis álkisebbségi államelnök végre bejelentette, hogy hajlandó találkozni a sztrájk vezetőivel. Hogy mire jutnak, egyelőre rejtély.

Hirdetés

Ami vicces: tényleg bő hete megy már a pedagógussztrájk. A politikusok minden elképzelhető lózungot elpufogtattak már azzal kapcsolatban, hogy izé, nem kellene ezt így, csúnyán, az utcán kiabálva, nem kellene ezt most, mikor épp rotálni próbál a kormány, meg ja, vizsgaidőszakok is közelednek, ejnye, miért bántják a tanár bácsik és nénik a drága diákok tanuláshoz való jogát stb.

És akkor akad olyan politikus, aki eddig aludt. Másképp nem tudjuk magyarázni Mihai Fifor PSD-s képviselő (volt honvédelmi miniszter, meg kicsit ügyvivő miniszterelnök) szavait. A keddi szent napon ez a Fifor úr kijelentette: itt az ideje, hogy a tanárok szépen visszamenjenek az iskolába tanítani, mert a diákok tanuláshoz való joga blabla. Jó reggelt, Fifor úr! Eddig mit csinált?

Végre megszületett a végleges ítélet Gheorghe Dincă ügyében

Olyan rég volt, meg is feledkeztünk róla: a caracali Gheorghe Dincă elrabolt, megerőszakolt, majd meggyilkolt egy 15 és egy 18 éves lányt.

Az ügy az évtized botrányát robbantotta ki és egyebek közt vetett némi rossz fényt a hazai bűnüldöző szervek csapnivaló működésére is (ha már az állami intézmények hatékonysága szóba került).

2022 szeptemberében aztán az Olt megyei bíróság 30 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a 69 éves vádlottat, alapfokon. Azóta persze eltelt még egy kis idő a fellebbezésekkel, de végre megszületett a döntés. A craiovai fellebbviteli bíróság négy év elteltével rábólintott: Dincă 30 évre börtönbe kerül. Az ítélet végleges.

Az ügyben érintett másik vádlottat 12 év fegyházra ítélték, nemi erőszakért.

Hirdetés