Nincs karácsony: csak jövő áprilisra érkeznek meg a koronaoltásból az első komolyabb szállítmányok

Még egy fél évig nem nagyon lesz előrelépés járványfronton, maradnak a megszorítások.

Hirdetés

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter kedden elmondta, hogy Románia december végén kapja meg a koronavírus elleni oltásból az első szállítmányt – egyelőre nem tudni, pontosan hány dózist –, első körben pedig az egészségügyi alkalmazottakat oltják be, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pedig szerdán jelentette be, hogy az első komolyabb szállítmányok a vakcinából, amelyek már a lakosság nagy arányú beoltását is lehetővé teszik, várhatóan csak 2021 áprilisában érkeznek meg az EU-s tagállamokba.

Ekkortól viszont – ha m inden jól megy – a gyógyszeripari vállalatok havonta akár 50 millió vakcinát is szállíthatnak az EU-nak. Ez persze papíron szép nagy szám, de alighanem újabb hónapok fognak eltelni, mire mi is sorra kerülünk, sóval a 2021-es év sem ígérkezik eddig valami klafának.

Ursula von der Leyen ugyanakkor elmondta, hogy a járványhelyzet egész Európában nagyon súlyos, a második hullám sűrűjében vagyunk. A tagállamokat felszólította: hozzanak határozott intézkedéseket (vagyis vezessenek be még több és még durvább megszorításokat), működjenek jobban együtt, és teszteljenek többet, hogy életeket menthessenek meg.

Az európai bizottság azt is szeretné, ha a tagállamok egységes járványügyi szabályozást vezetnének be a határokon, illetve a karanténkötelezettséget illetően.

Az EB vezetője azt is mondta: az idei karácsony másmilyen karácsony lesz.

Hirdetés