Nézőrekord lesz a kolozsvári BT Arénában: már elfogyott közel tízezer jegy az év kosármeccsére

Az ország legnagyobb sportcsarnokában egyetlen sportrendezvényen sem voltak annyian, mint ahányan befizettek az U-BT és a német Ludwigsburg közti BL-negyeddöntőre, melyre április 5-ig kell várni.

Hirdetés

9121 – közel öt éve ez a 2014-ben átadott multifunkcionális csarnok sporteseményen jegyzett legnagyobb nézőszáma. A 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság román–magyar meccsén jegyezték fel, kellett hozzá mintegy 3000 vendégszurkoló, de néhány üres hely azért akkor is maradt.

Simona Halep teniszmeccsei és a román női kézilabda-válogatott néhány meccse járt még hasonló magasságban

, aztán jött a koronavírus és elvitte a nézőket. Sokáig meccsek sem nagyon voltak, nemhogy nézők. A tavalyi bajnokságot szinte végig zárt kapus meccseken nyerték meg a kolozsváriak, csupán rájátszás végén, a Voluntari elleni elődöntőben és a Nagyvárad elleni fináléban lehetett félház.

Közben viszont az U-BT szépen összerakta minden idők talán legjobb romániai kosárcsapatát. Elsősorban persze kiváló amerikai, kubai, szerb és horvát légiósokból (az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes szerb Sztefan Bircsevics a legnagyobb név) – a pénz nem volt akadály, de talán senki nem gondolta volna, hogy a kiválasztott játékosok ennyire passzolnak is majd egymáshoz, ennyire jó csapatot alkotnak.

A mérce persze nem a hazai bajnokság, ahol idén mindössze két meccset vesztett az U-BT, hanem a Bajnokok Ligája.

Ami persze nem akkora durranás, mint fociban (a európai férfi kosárlabda abszolút krémje a meghívásos Euroligában játszik), de azért bitang erős sorozat.

Na ebben a BL-ben vesztett el mindössze kettőt a 14 eddigi mérkőzéséből az U-BT, többek spanyol, görög, olasz, izraeli csapatok ellen. A selejtezőktől egészen a legjobb nyolcig jutott, ráadásul csoportgyőztesként pályaelőnye is van a Ludwigsburg elleni, két győzelemig tartó párharcban. A német klubnak amúgy adósa a kolozsvári csapat, hiszen 2017-ben mindkét meccset elvesztette vele szemben az akkori BL-selejtezőkben.

Ez a csapat és ez a teljesítmény kellett ahhoz, hogy kevesebb mint két nap alatt elfogyjon mind a tízezer jegy.

Hirdetés

Lehet, már korábban is összejött volna, de a járvány miatt az előző öt hazai meccset vagy nézők nélkül, vagy legfeljebb a helyek 30 százalékát megtöltve rendezte a klub. Az már külön pech volt, hogy a legnagyobb névnek számító spanyol Unicaja Malaga éppen március 8-án, alig néhány órával a korlátozások feloldása előtt játszott Kolozsváron, hivatalosan 3282 néző előtt. (Nem hivatalosan volt az több is…)

Most viszont még a sosem használt harmadik szint pár száz helye is elkelt az április 5-ei meccsre – amelyeket kizárólag azért toldottak hozzá a csarnokhoz, hogy az Európa-bajnokságra legyen meg a kötelező tízezer hely. Kevesen hitték akkor, de most tényleg szükség van rá.

Hirdetés