Illusztráció / Pixabay

Fuccs az idei népszámlálásnak! 2022-re halasztották az adatgyűjtést

Először lesz alkalom online lebonyolítani, de házról házra járva is megpróbálják majd elérni az embereket.

Hirdetés

A koronavírus-járvány idején eléggé egyértelművé vált, hogy mennyire fontos reális adatokkal rendelkezni a települések lakosságáról, egy lakosságarányos fertőzési ráta megállapításánál például nem mindegy, hogy hány ezer lakossal számolnak.

Romániában legutóbb 2011 októberében volt népszámlálás, azelőtt 2002-ben és 1992-ben. Idén lett volna esedékes újabbat szervezni, azonban az Országos Statisztikai Hivatal úgy ítélte meg, hogy a járvány miatt túl kockázatos lenne, ezért inkább jövőre halasztották. A népszámlálás során ugyanis a kérdezőbiztosok többnyire házról házra járva gyűjtik össze a lakosság pontos létszámára és összetételére vonatkozó adatokat, ami nem túl jó ötlet egy járvány idején. Ráadásul sokan izolációban vagy karanténban vannak, így körülményesebb lenne az egész folyamat lebonyolítása.

A népszámlálás jövő júniusban kezdődhet, és három szakaszban fog történni. Első körben összegyűjtik a lakosok alapvető személyes adatait, majd felhívást tesznek közzé, hogy aki teheti, töltse ki online a hiányzó adatokat. Ebben az önkormányzatok fogják segíteni a lakosságot, főleg a vidéki településeken. Csak utolsó körben keresik meg személyesen azokat, akiket nem sikerült az internet segítségével elérni.

Ha tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy online szervezzenek népszámlálást, most erre alapoznak a leginkább. A kérdezőbiztosoknak sem kell papír alapú nyomtatványokkal bajlódniuk, immár táblagépekkel fogják regisztrálni az adatokat.

A statisztikusok felmérték, hogy mekkora igény van az online népszámlálásra, és a fiatalok elsöprő többsége ezt támogatta. Akit nem sikerül így elérni, azt személyesen fognak megkeresni.

Hirdetés