Nemsokára Romániában is előfizethet Elon Musk menő űrinternetére. Már ha lesz rá elég pénze

A Starlink szolgáltatása ugyanis nem olcsó. És akkor még finoman fogalmaztunk.

Hirdetés

Kezdjük a jó hírrel: belátható időn belül már Romániában is elérhető lesz a Starlink műholdas internetszolgáltatás.

Ami tényleg azt jelenti, hogy az űrbe fellőtt, és Föld körüli pályán keringő műholdak szórják az internetet, aki pedig megvásárolja a vevőberendezést, az büszke felhasználója lehet a futurisztikus technológiának.

A cég számításai szerint a szolgáltatás valamikor jövőre indul be Románia területén, miután március elején megszerezte a szolgáltatási jogot.

Bár ez azt jelenti, hogy még majdnem egy évig várni kell a beindulására, a cég honlapján máris elő lehet jegyezni a szolgáltatást.

És akkor itt következik a rossz hír.

Aki ugyanis szeretne élni a szolgáltatással, annak sokat kell fizetnie.

Nem kicsit, nagyon.

A vevőberendezés 3200 lejbe kerül, ezt 410 lejért szállítják ki.

És természetesen havi előfizetési díj van, ami 529 lej.

Ezért 250 Mb/s-os letöltési sebességet ígérnek.

Hirdetés

Persze a szolgáltatást elsősorban nem a nagyvárosi hipsztereknek ajánlják, hanem olyan elszigetelt helyszíneken, ahol nincs jelen semmilyen szolgáltató, például egy hegyi menedékházban vagy egy erdészházban.

Esetleg olyan településeken, ahol gyenge a 4G- vagy az 5G-lefedettség, és optikai kábel sincs.

Szintén ajánlott a tengeri olajfúrótornyokon.

Vagyis nem azokon a településeken akar versenybe szállni, ahol optikai kábelen néhány tucat lejért 1 Gb/szekundumos internet száguld.

Viszont az elszigetelt településeken működő iskolákban és közintézményekben megoldást jelenthet.

Már ha elő tudják teremteni közpénzből a horribilis költségeket.

A Starlink műholdprojekt az Elon Musk neve által fémjelzett SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el.

Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás mintegy 4 milliárd ember számára valósulhat meg, olyanoknak, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük.

A Starlink-projekt keretében eddig több mint 2000 műholdat lőttek fel, de a tervek szerint végül mintegy 12 ezer kis műhold kering majd a Föld körül, amelyek 2026-ra az egész világon nagysebességű internet-lefedettséget teremtenek.

Hirdetés