Nemes gesztusok: Szlovákiába orvosokat, Moldovának vakcinát küld Románia

Emeljük nem létező kalapunk!

Hirdetés

Romániában sem rózsás a helyzet járványügyileg, már csak ezért is értékelendő gesztus, hogy a kormány két országnak is segítséget nyújtott a napokban. Szerdán öt orvosból és nyolc asszisztensből álló stáb indult el Nagyváradról Pozsonyba, hogy segítsen a szlovák kollégáknak a járvány elleni harcban.

A 21 napos kiszállás keretében a tapasztalt egészségügyisek – akik közül többen a Moldovai Köztársaságban és Olaszországban is részt vettek hasonló „bevetéseken” – a pozsonyi kórház intenzív terápiás osztályán teljesítenek szolgálatot.

Szlovákiában egyre csak romlik a járványhelyzet, kedden több mint 3500 új igazolt fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi PCR-vizsgálatok, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám. Az országban szigorú kijárási tilalom van érvényben, kivételt bizonyos esetekben csak a negatív teszttel rendelkezők kapnak.

Florin Cîțu miniszterelnök egyébként szerdán jelentette be, 20 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz a testvéri Moldovai Köztársaságnak – erről már el is fogadtak egy sürgősségi kormányrendeletet –, és ez csak az első szállítmány a beígért 200 ezerből. Maia Sandu elnök már meg is köszönte a román kormánynak a nagylelkű segítséget, az ajándék-vakcinákból a teljes egészségügyi személyzetet be tudják oltani.

Hirdetés