Nem túl biztató: hármas negatív járványrekord dőlt meg csütörtökön

Egyre közelebb kerülünk az ötezres küszöb felé.

Hirdetés

Még csak csütörtök van, de néhány negatív járványrekordot eddig is sikerült többször is átlépni, ezúttal (ismét) a napi esetszám, az elhunytak száma és az intenzív terápiás ellátásban részesülő betegek száma ért el csúcsot az elmúlt 24 órában.

Tovább haladunk az ötezres napi fertőzésszám felé: szerda óta 4902 beteget diagnosztizáltak 34 466 teszt elvégzése mellett. A pozitivitási ráta jelenleg 14,22%-os, enyhén növekvőben van a szokásos hétköznapokhoz képest (hétfőnként szokott az egekbe szökni a vasárnapi alacsony tesztelés miatt).

Újabb megye csatlakozott a vörös forgatókönyv szerint működő Bukaresthez, illetve Fehér megyéhez: Kolozs megye. Az itt élőket már korán reggel értesítették a Ro-Alert rendszeren keresztül, hogy mától kötelező a maszkviselés az utcán is.

Bukarestben 804, Kolozsban 344, Iașiban 311 esetet regisztráltak csak az elmúlt 24 órában.

A járvány kezdete óta 6163 fertőzött halt meg, először közelíti a napi halálesetek száma a százat. Szerda reggel óta 98 elhunytat regisztráltak, a legfiatalabb a harmincas éveiben járt. Három kivétellel mindannyian más alapbetegségben is szenvedtek.

Hirdetés

A kórházakban 10 354 beteget ápolnak, ebből 778-an vannak súlyos állapotban az intenzív terápiás osztályokon. Ha így haladunk, akkor országos szinten ténylegesen elfogynak a súlyos tüneteteket produkáló betegeknek fenntartott ágyak.

A tesztlaborok továbbra is maximális kapacitással működnek, a 34 466 tesztből 13 206-ot végeztek el kérésre.

Ezek a román hatóságok által közölt hivatalos számok, minden egyéb hivatalos járványadat elérhető itt és itt. Grafikákon ugyanez itt követhető, akár megyei szinten is.

Hirdetés