Nem sok autópálya készül el idén, de ami igen, az legalább Erdélyben

Viszont számos jelentős építkezés elkezdődhet.

Hirdetés

A 2021-es év sem kényeztet majd el bennünket, már ami az autópálya-építéseket illeti – szomorít el már rögtön az esztendő első hetében az infrastrukturális beruházások figyelemmel követésére, valamint a politikai alapú nagyotmondások leleplezésére szakosodott Pro Infrastruktúra Egyesület.

A szakértők becslései szerint esélytelen, hogy három számjegyű legyen az átadandó gyorsforgalmi utak kilométereinek száma, viszont ami elkészül, annak már csak azért is örülhetünk, mert Erdélyben teszi majd gyorsabbá és biztonságosabbá a közlekedést.

Az egyesület szerint a reális becslés szerint idén 35 kilométernyi autópálya készülhet el.

Az egyik legfontosabb az észak-erdélyi sztrádát a dél-erdélyivel összekötő, Torda és Szászsebes között épülő A10-es autópálya Gyulafehérvár és Nagyenyed közötti, 24,25 kilométeres szakasza, amely akár augusztusra is elkészülhet, de azért jobb, ha inkább őszi átadásra készülünk.

Emellett két további, szintén az A10-eshez tartózó szakasz elkészülte esélyes: a Gyulafehérvárt északról elkerülő 2,2 kilométeres, illetve a Nagyenyedet délről megkerülő 4 kilométeres szakasz.

De az észak-erdélyi sztrádából is átadnak majd valószínűleg egy nyúlfarknyi, 4,5 kilométeres részt Nyárádtő és Marosvásárhely között.

Nos, ez az a 35 kilométernyi sztráda, amelyen a legvalószínűbb forgatókönyv szerint még december 31. előtt száguldozhatunk.

Emellett a Kárpátokon kívül is elkészülhet a Craiovát Pitești-tel összekötő 12-es gyorsforgalmi út egy 21,35 kilométeres szakasza, de ez csak a nagyon optimista forgatókönyv megvalósulása esetén, ha a kivitelező nagyon odateszi magát.

Hirdetés

Ami az észak-erdélyi autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti szakaszából még nagyon hiányzó, Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszát illeti, azzal kapcsolatban az egyesület nem túl derűlátó.

Mint közölték, a sztrádaszakasz kapcsán esélyesebb, hogy szerződést bontanak a problémás építővel, mint hogy megépül, de ha mégsem rúgják ki a kivitelezőt, a 2021-es elkészültét akkor is felejtősnek tartják.

De ha szalagvágásokkal nem is halmoz majd el az év, építőtelep-avatásokkal annál inkább.

Minden valószínűség szerint zajlanak majd a munkálatok az észak-erdélyi autópálya Bihar és Bisztraterebes közötti, 28,55 kilométeres, valamint a Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti, 13,55 kilométeres szakaszán, és a Magyarnádas és a Szilágy megyei Vaskapu közötti, 42,3 kilométeres szakaszának egyes ütemein is.

Emellett a Kárpátokon túl az A1-es sztráda Piteşti és Curtea de Argeş közötti, 30,35 kilométeres szakaszán is megjelenhetnek a munkagépek.

Úgyhogy ha minden így halad tovább, röpke két-három évtized múlva Romániában tényleg értékelhető gyorsforgalmi infrastruktúra lesz majd.

Hirdetés