Nem rohanták le a magyarok a szavazófülkéket. És akkor még enyhén fogalmaztunk

A magyarlakta megyékben igencsak alacsony a részvételi arány.

Hirdetés

Nem hozta különösebben lázba a magyarokat az államfőválasztás első fordulója – legalábbis délig biztosan nem. A magyarlakta megyék ugyanis a sor végén kullognak a részvételi arány szempontjából, miközben a dél-romániai vidékek szavazói igencsak kitettek magukért.

Országos szinten 12 órakor 15,82 százalékos volt a részvételi arány, ami azt jelenti, hogy 2 882 075 polgár él választójogával.

A sor végén Szatmár megye kullogott, ahol 11,04 százalékos vélt a részvételi arány, de Kovászna (11,21), Bihar (12,60), Hargita (12,96) és Maros megye (13,56) adatai sem azt jelzik, hogy túlzott lenne az érdeklődés.

Az élen a Bukarestet körülölelő Ilfov megye áll 20,23 százalékkal, ezt Konstanca (19,02) és Teleorman (18,71) követi.

Brassó (18,41), Szeben (17,82) és Kolozs (17,60) megye is jól mozgósított.

A magas dél-romániai részvételi arány a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) kedvezhet, ez a vidék ugyanis hagyományosan a PSD szavazótáborának ad otthont.

A Brassó, Szeben és Kolozs megyei viszont a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), illetve az USR-PLUS-nak.

Amúgy a jelöltek jelentős része már leadta szavazatát.

Hirdetés

Klaus Iohannis államfő azt mondta, egy normális Romániára szavazott, és úgy vélekedett: a szavazás napja a legfontosabb nap a demokrácia hívei számára.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfő elmondása szerint a biztonságos és méltóságteljes Romániára szavazott, a „nyugdíj- és fizetéscsökkentések, megszorítások ellen” voksolt.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt mondta: a változásra szavazott, amelynek nem öt vagy tíz év múlva kell elkezdődnie, hanem most.

Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje azt mondta: arra szavazott, hogy a következő évtizedekben legyen nagyobb tisztelet az állam részéről a polgár iránt, legyen nagyobb tisztelet a magyarok és a románok között.

„Azért szavaztam ma, hogy egy erős közösségnek az erejét felmutassuk. A mai választás nemcsak a jelöltekről szól, hanem a közösségről is. Magas lesz a részvétel. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy ne üljön otthon, és menjen szavazni. Minden egyes szavazat számít ahhoz, hogy a következő években is az érdekeinket tudjuk képviselni” – figyelmeztetett Kelemen.

Hirdetés